Klášter Muri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Muri
Kloster Muri
Klášter Muri
Klášter Muri
Lokalita
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Krajkanton Aargau
MístoMuri,
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádBenediktini
Založení1032
Zrušení1785
Mateřský klášterklášter Einsiedeln
Znak
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Muri je benediktinský klášter ve švýcarském kantonu Aargau založený roku 1027.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Čelní pohled na klášterní kostel

Zakladateli kláštera byl Radbot Habsburský s manželkou Idou Lotrinskou a prvotní konvent byl povolán z kláštera Einsiedeln roku 1032. Klášterní kostel a poklady v podobě knih a historických dokumentů poničily požáry a drancování roku 1300 a v letech 1443–1445.[1]

Zachovala se tzv. Acta Murensia, důležitá kronika z roku 1160 v níž je zapsána genealogie zakladatelského rodu Habsburků. Habsburský rod tedy údajně pochází od Guntrama zv. Bohatý, který žil zřejmě ve druhé polovině 10. století.[2]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Z původní románské podoby opatství se zachoval kostel s transeptem a krypta. V kostelní budově je bohatá fresková výzdoba a vitráže. Ostatní budovy jsou převážně barokní.

Loretánské kapli jsou uložena srdce některých členů habsburské a habsbursko-lotrinské dynastie, např. posledního rakouského císaře Karla I. a jeho ženy Zity Bourbonsko-Parmské a v rodové hrobce pod kaplí byli pohřbeni další příslušníci rodu, mezi nimi synové posledního císařsko-královského páru Robert, Felix a Rudolf.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.hls-dhs-dss.ch
  2. KRIEGER, Karl-Friedrich. Habsburkové ve středověku. Od Rudolfa I. (1218-1291) do Fridricha III. (1415-1493). Praha: Argo, 2003. ISBN 80-7203-453-7. S. 17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]