Kevin ZP98

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kevin ZP98 je kapesní samonabíjecí pistole vyráběná českou firmou ZVI.

Pistole Kevin

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pistole Kevin vznikla koncem 90. let ve spolupráci konstruktéra Antonína Zendla a Zbrojovky Vsetín - Indet. Jde o malou kapesní pistoli, ale na rozdíl od většiny ostatních kapesních pistolí je vyráběna v poměrně výkonných rážích 9 mm Browning (380 Auto) a 9 mm Makarov. Tyto náboje jsou výkonnější ve srovnání se slabým nábojem 6,35 mm Browning, který byl dlouhá léta standardem pro kapesní pistole.

Od roku 2008 je navíc vyráběna v "nesmrtící" ráži 9 mm P.A., tj. pro střelivo s pryžovým projektilem.

Rám zbraně je z lehké duralové slitiny, závěr a hlaveň jsou ocelové. Spoušťový mechanismus je typu DAO, kohout je zakrytý závěrem. Dlouhý chod spouště je spolu s inerčním úderníkem jediným pojistným mechanismem pistole. Zbraň nemá klasickou manuální pojistku.

Vzhledem k použité ráži má Kevin neuzamčený závěr, který je brzděný jednoduchým patentovaným mechanismem. V horní části hlavně jsou provrtány dva otvory, ze kterých při výstřelu odchází část plynů. Tyto plyny směřují proti pohybu závěru a tím ho brzdí. Zároveň také snižují zdvih zbraně. Bez použití tohoto mechanismu by byl pohyb závěru příliš rychlý a zásobník by nedokázal spolehlivě podat nový náboj.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Kevin je mezi držiteli zbraní v České republice poměrně populární. Uživatelé oceňují vynikající spolehlivost a malé rozměry, díky kterým je velmi vhodný pro každodenní skryté nošení. Kevin se vyrábí v několika provedeních s různou povrchovou úpravou.

Technicko-taktická data[editovat | editovat zdroj]

Ráže 9 mm Browning, 9 mm Makarov, 9 mm P.A, 9mm Browning court (.380)
Celková délka 116 mm
Délka hlavně 57 mm
Výška 95 mm
Šířka 23 mm
Hmotnost bez nábojů 400 g
Kapacita zásobníku 6 nebo 8 nábojů
Spoušťový mechanismus DAO

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]