Kenherchepešefova knihovna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kenherchepešefova knihovna je moderní konvenční označení užívané v egyptologii pro skupinu staroegyptských hieratických papyrů, o nichž se předpokládá, že byly součástí soukromého archivu písaře Kenherchepešefa působícího v polovině 19. dynastie ve vesnici dělníků pracujících na budování královských hrobek v Dér el-Medíně. Je tak jednou z nejstarších známých soukromých knihoven vůbec. Soubor byl nalezen v průběhu francouzských vykopávek v roce 1928.[1] Jedním z jeho identifikačních znaků je specifický a těžko čitelný hieratický rukopis písaře.

Sbírka obsahovala texty literární (včetně milostné poezie), mravoučné, historické i administrativní, převažují však díla mytologická, magická (včetně snáře[2]) a lékařská. Alan Henderson Gardiner se proto mylně domníval, že musela být součástí profesionální výbavy praktikujícíko kouzelníka a lékaře.[1] Dokládá šíři zájmů svého majitele a přestože jiné podobné soukromé sbírky nejsou známé, je možné, že ve své době nebyla nijak unikátní: dá se předpokládat, že každý déle sloužící písař si pro své potřeby mohl sestavit podobnou. Kromě zachování samotných textů tedy její význam spočívá i v tom, že ukazuje šíři zájmů a intelektuální obzory vzdělaného Egypťana dané doby. Po Kenherpešefově smrti knihovnu převzala jeho rodina a uchovávala ji; po nějaké době ale začaly být svitky sekundárně používány k poznámkám a nebylo s nimi nakládáno nijak šetrně.[1] Nicholas Reeves v této souvislosti upozorňuje na text dopisu ze samého závěru Nové říše:

„Co se týká dokumentů, na něž nebe pršelo v domě písaře Horšeriho, mého (dědečka), vynesl´s je a my shledali, že nejsou smazány. Řekl jsem ti: ´Já je znovu rozvážu.´ Shodil jsi je dolů a my jsme je uložili v hrobce Amennachta, mého (pra)dědečka.“[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d REEVES, Carl Nicholas. Starověký Egypt : kronika velkých objevů. Překlad Jolana Malátková. Praha: Academia, 2006. 255 s. ISBN 80-200-1418-7. S. 174–175. 
  2. STROUHAL, Evžen. Tvůrci hrobů egyptských králů : Jaroslav Černý a Dér el-Medína : průvodce výstavou. Praha: Náprstkovo muzeum, 1992. 24 s. S. 16. 

Související články[editovat | editovat zdroj]