Kemetista

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kemetista je označení člena některé z kemetistických organizací nebo obecně současného člověka vyznávajícího obnovené egyptské náboženství, nazývané též jako kemetismus.

Původ slova[editovat | editovat zdroj]

Slovo kemetista je odvozeno ze slova kemetismus, které je obecným pojmem používaným pro tento rekonstrukcionistický směr odkazující se na starověký Egypt, ačkoliv ne všechny organizace, které lze označit za kemetistické, se s tímto pojmem ztotožňují.

Samotné slovo kemetismus je poměrně mladé, mladší než náboženství, které pojmenovává: vzniklo na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let 20. století. Vychází z jednoho z původních starověkých označení Egypta[1][2] užívaného jeho obyvateli – Kemet (konvenční vokalizace hieroglyfického zápisu km.t; někdy přepisováno také jako Takemet[3]), v překladu z egyptštiny „Černá (země)“, které je odvozené z černé barvy úrodného bahna přinášeného Nilem při každoročních záplavách (v současné době k nim již nedochází v důsledku existence Asuánské přehrady).

Definice[editovat | editovat zdroj]

Definice toho, kdo je a kdo není kemetistou, není pevně vymezená. Za kemetistu se považuje obecně ten, kdo je členem kemetistické organizace. Ovšem ne všechny organizace, které za takové mohou být považované, se tak samy označují. Dále tu jsou tací, kteří byť jsou kemetistického vyznání, tak nejsou členy žádné takové organizace či sdružení.

Jako nejpřesnější definice kemetisty se tedy jeví, že to je současný člověk vyznávající staroegyptské náboženství. Což je však zároveň definice značně obecná a mlhavá.

Významní kemetisté[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Khémitisme, Tradition païenne égyptienne, la religion des anciens égyptiens [online]. [cit. 2008-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-19. (francouzsky) 
  2. What is Kemetic Orthodoxy? Introduction [online]. [cit. 2008-08-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-11. (anglicky) 
  3. VERNER, Miroslav; BAREŠ, Ladislav; VACHALA, Břetislav. Encyklopedie starověkého Egypta. Praha: Libri, 2007. 528 s. ISBN 978-80-7277-306-0. S. 168. 

Související články[editovat | editovat zdroj]