Kazimiera Szczuka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kazimiera Szczuka
Narození22. června 1966 (57 let)
Varšava
Alma materFakulta polonistiky Varšavské univerzity
Povolánínovinářka, literární kritička, historička, literární historička, vysokoškolská učitelka a politička
Politická stranaPartia Zieloni
RodičeStanisław Szczuka
PříbuzníWładysław Winawer (dědeček z matčiny strany)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kazimiera Szczuka [kažimjera ščuka] (* 22. června 1966 Varšava) je polská feministka, televizní moderátorka, politická aktivistka a literární kritička.

Kazimiera Szczuka je členkou neparlamentní levicové strany Partia Zieloni a feministického uskupení Porozumienie Kobiet 8 Marca. Politicky podporuje feminismus, interrupce, požadavky homosexuálních organizací atd. a výrazně vystupuje proti tradičním katolíkům a konzervativcům. V roce 2006 se v televizi posmívala moderátorce Rádia Marija Magdaleně Buczek kvůli způsobu jejího projevu.[1][2] Později se omluvila s tím, že nevěděla, že je tento hlasový projev způsoben vážným tělesný postižením, ale Polsat přesto obdržel za odvysílání záznamu tohoto „vtipu“ pokutu 500 000 zlotých.

Později v rozhovoru pro The New York Times prohlásila: „Nenávidí mě, protože jsem feministka, protože jsem Židovka, ale hlavně proto, že jsem feministka.“[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Polsat ukarany za program z Kazimierą Szczuką, [[Gazeta Wyborcza]] 16.03.2006. wiadomosci.gazeta.pl [online]. [cit. 2008-06-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-01. 
  2. Mirek Kokoszkiewicz: "Szczuka" krytyki Archivováno 7. 8. 2008 na Wayback Machine.
  3. BERNSTEIN, Richard. Letter from Poland - Differing Treatment of Religious Slurs Raises an Old Issue [online]. The New York Times [cit. 2008-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]