Karol Kulisz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karol Kulisz
Narození12. června 1873
Děhylov
Úmrtí8. května 1940 (ve věku 66 let)
Koncentrační tábor Buchenwald
Povolánípastor, spisovatel a farář
Alma materEvangelická teologická fakulta Univerzity ve Vídni
Témataduchovní služba, evangelická teologie a sociální péče
Oceněnídůstojník Řádu znovuzrozeného Polska (1924)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karol Kulisz (12. června 1873 Děhylov8. května 1940 Buchenwald) byl evangelický teolog, kazatel a probuzenecký pracovník na Těšínsku.

Po absolvování německého gymnázia v Těšíně studoval bohosloví ve Vídni a v Erlangenu. Byl činný ve sdružení YMCA.

Od roku 1899 do roku 1919 působil jako vikář a posléze farář v evangelickém sboru v Komorní Lhotce. Podporoval vznik malých společenství křesťanů, kde mohli hlouběji sdílet svou víru; byl jednou z klíčových postav probuzení zvaného Těšínský zázrak v prvním desetiletí 20. století na Těšínsku. Založil v Komorní Lhotce diakonický ústav Betezda. Spolupracoval s představiteli studentských misií (např. s W. J. Rosem).

Po rozdělení Těšínska pracoval v jeho polské části – v Polském Těšíně jako farář a senior slezských sborů v Polsku. V Děhylově pokračoval v diakonické činnosti, roku 1924 založil Polský evangelický diakonát.

Po obsazení Polska německým vojskem roku 1939 byl Kulisz jakožto prominentní polský intelektuál zatčen a odvezen do koncentračního tábora Buchenwald, kde zahynul mučednickou smrtí.

Karol Kulisz byl od r. 1900 ženat s Annou, roz. Macurovou. Jeho bratr Josef (1866–1941) byl kurátorem evangelického sboru ve Frýdku, bratr Johann byl krátce farářem evangelického sboru v Jeseníku.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEŠPOR, Zdeněk R.: Kulisz Karol. Heslo v: Malý slovník českých nekatolických náboženských osobností 20. a 21. století. Praha, Kalich 2019, s. 203.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]