Karlslust (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Karlslust
Poloha
AdresaNiederfladnitz 100, 101, 102, Hardegg, RakouskoRakousko Rakousko
Nadmořská výška446 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky128972
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Karlslust je postavený v katastru městské části Hardegg – Niederfladnitz v okrese Hollabrunn v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Zámek stojí v Waldviertelu severně od silnice z Dolní Fládnice do Středního Recbachu poblíž hranice s Moravou a veřejnosti není přístupný.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vymřením rodu Trautsonů přešlo panství hradu Chýje (Kaja) jako dědictví na Karla Josefa knížete Aueršperka (1720–1800). Roku 1795 byla zahájena stavba zámku Karlslust v honebním revíru. Stavitelem byl Franz Xaver Pollnfürst z Vídně. Po dokončení stavby zámku v roce 1798 byla založena obora, která obklopuje zámek. Vnitřní výzdoba zámku byla dokončena v roce 1801. Interiéry projektoval architekt Heinrich Fischer, který byl také činný při stavbě městského paláce ve Vídni a v Praze. Štukatérské práce provedl Johann Georg Böhm.

Ačkoliv zámek byl postavený na samotě odlehlé v lese, byla sem přenesena správa panství a archiv ze zámku Dolní Fládnice. Po vymření mužské větve rodu Auersperg-Trautson přešlo panství dědictvím na vévodu z Croy. Od roku 1945 je zámek a fládnické panství s hradem Chýje ve vlastnictví hrabat z Waldstein-Wartenberga.

Vyrůstala zde rakouská spisovatelka a novinářka Mella Waldstein (* 1964).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schloss Karlslust na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Evelyn Benesch (Bearb.): Niederösterreich - nördlich der Donau (Handbuch der Deutschen Kunstdenkmäler). Schroll-Verlag, Wien 1990, ISBN 3-7031-0652-2.
  • KACETL, Jiří; LAZÁREK, Petr; MOLÍK, David. Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem = Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort. Znojmo: Jihomoravské muzeum ve Znojmě, 2013. 80 s. Dostupné online. ISBN 978-80-86974-12-5. (česky, německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]