Karl Gesele

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Gesele
Karl Gesele (vlevo) jako SS-Sturmbannführer na fotografii se SS-Standartenführerem Hermannem Fegeleinem z léta roku 1942.
Karl Gesele (vlevo) jako SS-Sturmbannführer na fotografii se SS-Standartenführerem Hermannem Fegeleinem z léta roku 1942.

Narození15. srpen, 1912
Riedlingen, Německé císařství
Úmrtí8. duben, 1968 (55 let)
Německo Friedrichshafen, Západní Německo
Vojenská kariéra
HodnostSS-Standartenführer
Doba služby19311945
Sloužil Waffen-SS (do roku 1945)
SložkaWaffen-SS
VelelNáčelník štábu u SS-Kavallerie-Brigade
Náčelník štábu u 16. divize tankových granátníků SS „Reichsführer SS“
37. dobrovolnická jízdní divize SS „Lützow“
VálkyDruhá světová válka
BitvyInvaze do Polsko
východní fronta
VyznamenáníRytířský kříž Železného kříže
Německý kříž ve zlatě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Karl Gesele (15. srpna 19128. dubna 1968) byl německý důstojník jezdectva Waffen-SS, který dosáhl hodnosti SS-Standartenführer. Mimo jiné byl držitelem mnoha vojenských vyznamenání včetně rytířského kříže železného kříže a Německého kříže ve zlatě.

Mládí a počátky u SS[editovat | editovat zdroj]

Karl Gesele se narodil 15. srpna roku 1912 ve württemberském městě Riedlingen jako syn prokuristy Hermanna Geseleho a jeho ženy Therese (rozená Lorck). Po dosažení správného věku, nastoupil na základní školu (Volksschule) v roce 1919 ze které přestoupil později v roce 1923 na místní gymnázium v Riedlingenu, kde v roce 1929 maturuje. Po maturitě podstupuje školení na stavebního inženýra, které zakončuje roku 1932.

Dne 10. srpna 1931 zároveň vstupuje do SS jako SS-Mann a je zařazen k 1. rotě ze II. praporu od 13. SS-Standarte pod velením SS-Sturmbannführera Karla Pflomma. K 1. listopadu téhož roku se rovněž rozhodl vstoupit do nacistické strany (NSDAP). Následně však pracuje jeden rok u inženýrských staveb protiletecké obrany v Ulmu odkud v lednu roku 1933.

V létě roku 1933 je přeřazen na oddělení politické pohotovosti Württemberg (Politische Bereitschaft Württemberg) v Oberndorfu. Avšak s rozvojem SS je 16. srpna téhož roku jeho jednotka zařazena do SS-Verfügungstruppe (SS-VT) a zároveň je přejmenována na SS-Standarte Deutschland (SS pluk Deutschland). Gesele je tak zařazen k 9. rotě ze III. praporu pluku.

Shrnutí vojenské kariéry[editovat | editovat zdroj]

Data povýšení

Významná vyznamenání

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]