Karibská rozvojová banka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Karibská rozvojová banka (anglicky: Caribbean Development Bank, zkratka CDB) je regionální banka působící převážně v Karibiku. Byla založena na konferenci států a teritorií na Jamajce v roce 1969. Sídlo má v Bridgetownu na Barbadosu a počáteční kapitál byl 50 miliónů $. Postupně byla CDB rozšiřována o další akcionáře, o země které nejsou s karibskou oblastí přímo spjaté.

Zelená a modrá – regionální, červená – neregionální země

Cíle banky[editovat | editovat zdroj]

Při vzniku si CDB stanovila za cíl pomáhat při financování sociálních a ekonomických programů, přispívat k harmonickému hospodářskému růstu a rozvoji členských zemí v regionu, se zvláštním zřetelem na specifické potřeby méně rozvinutých členů. Nabízí svým členům úvěry s úroky nižšími než jsou běžné a s delší dobou splatnosti.

V roce 2010 byla CDB hodnocena americkou ratingovou agenturou Standard & Poor's a bylo ji opět přiznáno nejvyšší hodnocení AAA. Za přednost bylo vyzdviženo dobré portfolio cenných papírů i obezřetnost při poskytování půjček které nebyly nikdy odepsány (95 % úvěrů je garantováno členskými zeměmi) a vysoká likvidita.

Rozdělení akcionářů[editovat | editovat zdroj]

Členské země, celkem 27, se dělí do dvou kategorií, na regionální a neregionální. Zásadní rozdíl je v tom, že z banky si mohou peníze půjčovat pouze země regionální. Aby bohatší, neregionální země nezískaly nad bankou kontrolu platí ustanovení, že 60 % akcií musí být v držení regionálních členských zemí.

V roce 2011 byly za regionální země považovány:

a za neregionální:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Regionální finanční instituce: Karibská rozvojová banka [online]. Rozvojovka, Člověk v tísni o. p. s., Praha 2, rev. 22.12.2008 [cit. 2012-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  • Caribbean Development Bank [online]. Caribbean Development Bank, Bridgetown, Barbados [cit. 2012-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]