Kari koření

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o koření. Další významy jsou uvedeny na stránce Kari (rozcestník).
Kari koření
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kari koření v Istanbulu
Karí koření prodávané v Československu v 80. letech

Kari koření[1] nebo také karí koření[2] (anglicky curry powder) je směs koření, používaná hlavně v Evropě. Vznikla v době britské koloniální nadvlády v Indii na základě nesprávného pojmenování koření sloužícímu pro výrobu tradičního tamilského pokrmu kari. Směs je velmi podobná gaaram masale. V Indii se „kari koření“ vyrábí většinou jen na export. Přesto ho lze najít v místních obchodech a restauracích. Vzhledem k pestrému složení, obsahuje kari koření velké množství účinných látek. Jedná se např. o vitamíny (ze skupin A, B, C, E nebo K), minerály (vápník, železo, hořčík, draslík apod.) nebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.[3]

Složení[editovat | editovat zdroj]

Složení kořenící směsi se může velmi odlišovat. K nejčastějším komponentám patří kurkuma, pepř, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice, pískavice řecké seno, sušený česnek, chilli a další. Pokud bychom šli do historie starších receptů, chilli by mezi tento výčet nepatřilo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo kari. 
  2. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo karí. 
  3. Koření kari (curry) jeho použití, složení a účinky na lidské zdraví - Bylinkovo.cz. Bylinkovo.cz. 2017-12-08. Dostupné online [cit. 2017-12-10]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]