Karel Wälzer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Wälzer
Karel Wälzer
Karel Wälzer
Osobní informace
Datum narození28. srpna 1888
Místo narozeníPlzeň, Rakousko-Uhersko
Datum úmrtíleden 1948 (ve věku 59 let)
Místo úmrtíPraha, Československo
StátČechyČechy Čechy
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Klubové informace
Současný klubukončil kariéru
Pozicebrankář
Předchozí klubyČSS Praha
SK Slavia Praha
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Lední hokej na LOH
bronz 1920 Antverpy ČSR
Mistrovství Evropy v ledním hokeji
zlato ME 1914 Čechy
stříbro ME 1921 ČSR

Karel Wälzer (28. srpna 1888 Plzeň[1] – leden 1948 Praha) byl český hokejový brankář, který získal tři medaile na mezinárodních reprezentačních turnajích. Proslavil se dvěma reprezentačními zápasy, v nichž neobdržel žádnou branku, čímž výrazně přispěl ke dvěma medailím.

Život[editovat | editovat zdroj]

Karel Wälzer hrál hokej za ČSS Praha a SK Slavia Praha. Na reprezentační úrovni byl prvním českým gólmanem, který musel čelit mužstvu rodilých Kanaďanů (studentů z Oxfordu). Přestože se mu zápas na začátku roku 1911 vydařil, na mistrovství Evropy si zachytal až o rok později. Mistrovství Evropy v ledním hokeji 1912 ovšem bylo anulováno a Wälzer si tedy musel počkat na první uznaný titul ještě další dva roky. Cesta za ním pro českého brankáře nebyla lehká, protože jako bankovní úředník se obtížně uvolňoval ze zaměstnání. Na mistrovství Evropy 1914 odcestoval potají pouze k jedinému večernímu zápasu, v němž však nedovolil domácím německým hokejistům skórovat.

Wälzer byl známý tím, že chytal v „plesových rukavičkách“, což se mu stalo málem osudným na turnaji na Letních olympijských hrách 1920, který byl posléze uznán jako první mistrovství světa v ledním hokeji. Zranění mu zde nedovolilo nastoupit proti zámořským celkům. V zápase rozhodujícím o držitelích bronzových medailí však již chytal a nedostal od švédských hokejistů žádný gól.

Zemřel v lednu 1948 v Praze.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele sv. Bartoloměje v Plzni
  2. Legendární brankář i prohnaný podvodník. Wälzer kdysi chystal obří podfuk [online]. Hokej.cz, 2019-06-18 [cit. 2019-07-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]