Karel Truksa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Truksa
Narození4. června 1885
Pečky
Rakousko-Uhersko
Úmrtí?
Povoláníarchitekt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Truksa (4. června[1] 1885, Pečky[2]?) byl český architekt. V architektuře propagoval moderní směry, jež pak ve své vlastní praxi uplatňoval zvláště v pojetí sakrálních staveb Církve československé. Projektoval zejména zdravotnická, ubytovací, církevní a školská zařízení. Byl otcem malíře a grafika Miroslava Truksy.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Po studiích na kolínském gymnáziu absolvoval obor architektura na Českém vysokém učení technickém. Studoval též na Akademii výtvarných umění v Praze. Po ukončení studií pracoval v projekční kanceláři firmy Rössler a Kudlík v České Třebové, kde u něho absolvoval praxi v roce 1922 - 1924 brněnský architekt a stavitel Alois Kuba.[3] Potom působil v Praze a v Jičíně. Často také pracoval mimo české země, především v Německu (Drážďany, Lipsko) a Jugoslávii (Ljubljana, Pula). V roce 1916 získal za svůj projekt nemocnice v Pule významné mezinárodní ocenění. Je autorem budovy YMCA v Jičíně, reálného gymnázia a internátu pro řádové sestry v Praze nebo budovy Husova sboru v pražských Vršovicích.

Publikoval četné stati o architektuře a tvořil též knižní přebaly. V roce 1929 vyšla v jeho úpravě útlá bibliofilie Anna Augustina: Úsměvy slz v nakladatelství Helios, edice M D; sv. 4.

Husův sbor, Moskevská 34, Vršovice


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. některé dokumenty uvádějí nesprávné datum narození 24. června
  2. Matriční záznam o narození a křtu farnost Pečky
  3. Brněnský architektonický manuál. Průvodce architekturou 1918 - 1945

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TOMAN, Prokop: Nový slovník československých výtvarných umělců. 3. vyd. Díl II. Praha : Tvar, 1950, s. 607.
  • VLČEK, Pavel. Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách. Vyd. 1. Praha : Academia, 2004, s.671.
  • Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2007. Vyd. 1. XVIII. díl. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 2007, s. 194.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]