Karel Strachota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Strachota
Narození14. srpna 1962 (61 let)
PovoláníŘeditel vzdělávacího programu Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Strachota (* 14. srpna 1962) je ředitelem a zakladatelem vzdělávacího programu JSNS Člověk v tísni. V organizaci Člověk v tísni pracuje od roku 2001, nejprve působil jako výkonný ředitel festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Program JSNS nabízí školám dokumentární filmy a metodické materiály k výuce aktuálních témat, novodobé historie a mediálního vzdělávání. S výukovými materiály, které jsou dostupné zejména na audiovizuálním portálu jsns.cz, pracují vyučující a žáci na dvou třetinách základních a středních škol v České republice.

Karel Strachota inicioval vznik dalších aktivit programu, které se zaměřují na práci s mladými lidmi:

  • Studentské filmové kluby – středoškoláci promítají dokumentární filmy svým spolužákům.
  • Kdo jiný? – podpora občanské angažovanosti mladých lidí.
  • Studentské volby – „volby nanečisto“ na středních školách.
  • Cena Gratias Tibi – ocenění za občanskou aktivitu mladých lidí.
  • Hleda.se – Soutěž, která v prvních třech ročnících vyhledávala aktivní mladé lidi a motivovala je ke vstupu do místní politiky. V posledním ročníku s názvem Hledá se novinář má za úkol posílit mediální gramotnost zejména mladých lidí (účastníků soutěže, ale také diváků) a kritické myšlení při konzumaci mediálních sdělení.
  • Týdny mediálního vzdělávání – hlavním záměrem Týdnů mediálního vzděláváni je zdůraznit stále se zvyšující význam mediálního vzdělávání, jež vede k aktivnímu a zodpovědnému občanství. Projekt je určen pro žáky základních a středních škol.

Stál také u zrodu projektu Příběhy bezpráví, který přináší do školní výuky dokumentární i hrané filmy o moderních československých dějinách, debaty s pamětníky, žákovské projekty Z místa, kde žijeme atd. Stojí také za kampaní Proti ztrátě paměti, nyní Den Příběhů bezpráví, která každoročně připomíná veřejnosti zločiny komunistického režimu

Autorsky, respektive spoluautorsky se podílel na řadě publikací, audiovizuálních pořadů, metodických příruček a fotografických projektů. Je autorem scénáře a režisérem dokumentárních filmů "České děti", "1989: Z deníku Ivany A.", "U nás pomáhali taky", "1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu", a "Právě se vracím z Hradu".

  1. Student Times - mediální vzdělávání
  2. Český rozhlas - mediální vzdělávání
  3. Česká televize - Studio 6 - cena Gratias Tibi 2020
  4. Česká televize – Krásný ztráty - Příběhy bezpráví
  5. Česká televize – Krásný ztráty - chat s osobností o projektu Příběhy bezpráví
  6. Česká televize - Historie.cs
  7. Česká televize – Události, komentáře - Studentské volby 2010
  8. Český rozhlas – Radiožurnál – Host Radiožurnálu - o projektu Příběhy bezpráví

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]