Karel Nešpor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Karel Nešpor, CSc.
Karel Nešpor v Show Jana Krause v roce 2024
Karel Nešpor v Show Jana Krause v roce 2024
Narození24. srpna 1952 (71 let)
Karlovy Vary
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materLékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy
Povolánípsychiatr
ZaměstnavateléPsychiatrická nemocnice Bohnice
Oddělení léčby závislostí – muži
(pavilony 31, 18 a 35)
TitulMUDr., CSc.
OceněníČestné uznání společnosti Mensa ČR (2013)
Cena adiktologie (2016)
Haverochova medaile České Psychiatrické společnosti
Webwww.drnespor.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Nešpor (* 24. srpna 1952, Karlovy Vary) je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1976 absolvoval studia medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Roku 1981 vykonal atestacipsychiatrie, léta 1984 pak specializační atestaci pro obor léčení návykových nemocí a roku 1987 završil dlouhodobý výcvik v psychoterapii. V roce 1992 získal vědeckou hodnost kandidáta věd (CSc.); v témže roce absolvoval měsíční studijní pobyt v USA.

Od roku 1991 do roku 2017 vedl primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice, dnes je emeritním primářem. Do roku 2006 zastával funkci vědeckého sekretáře Společnosti návykových nemocí České lékařské společnosti, zároveň působil jako koordinátor Evropského akčního plánu o alkoholu SZO pro Českou republiku. Přednáší pro zdravotníky v rámci jejich vzdělávání.

Je autorem několika desítek odborných a populárně naučných knih a řady odborných článků o léčení návykových nemocí, józe, relaxaci, zvládání stresu, sebeovládání, zdravých emocích atd. Mnohé z nich jsou volně přístupné na jeho osobním webu, kam pravidelně přispívá.

Ve volném čase se zabývá jógou, relaxačními technikami, studiem smíchu a psaním básní. Prodělal výcvik v Bihárské škole jógy v Indii;[1] přijal duchovní jméno Svarúp Murti.[2]

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NEŠPOR, Karel. KNAISL, Jan. KNAISLOVÁ, Ivana. Pročišťovací postupy jógy. Praha: Český svaz jógy, 1994. (Jóga zblízka; 1).
  2. Pročišťovací postupy v józe (ČSJ 1998) [online]. Publikační činnost. Praha: Český svaz jógy [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]