Kaple svatého Jana Nepomuckého (Hradec nad Moravicí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
Kaple sv. Jana Nepomuckého
Kaple sv. Jana Nepomuckého
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Statuskaple
ZasvěceníJan Nepomucký
Další informace
AdresaHradec nad Moravicí, ČeskoČesko Česko
Kód památky32860/8-3073 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Hradci nad Moravicí byla postavena v roce 1832 z popudu hradeckého faráře Aloise Leiferta na návsi tehdy samostatné vesnice Podolí (nyní křižovatka Podolské a Zámecké ulice). Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

V průčelí kaple jsou instalovány barokní sochy představující sv. Jana Nepomuckého, jemuž byla kaple zasvěcena. Dále je zde umístěna socha sv. Floriána, patrona všech hasičů a socha sv. Šebestiána.

Právě poslední zmiňovaná socha je z těchto třech soch z dnešního pohledu nejvíce zajímavá. Byla zde umístěna z obav před morovou nákazou, která byla v té době velmi rozšířená. Všechny tyto sochy společně s dvěma menšími plastikami andělů pochází z 18. století.

V roce 2007 a 2008 byla kaple za finančního přispění místní samosprávy opravena a původní sochy byly zrekonstruovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-08]. Identifikátor záznamu 132077 : kaplička. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KOLÁŘ, Antonín, a kol. Farní kostel sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí. Vydáno k 400. výročí posvěcení. 1597-1997. Hradec nad Moravicí: Římskokatolická farnost Hradec nad Moravicí, 1997. 83 s. ISBN 80-7277-026-8.