Kaple Nejsvětější Trojice (Plzeň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Nejsvětější Trojice
Místo
StátČeskoČesko Česko
krajPlzeňský kraj
okresPlzeň-město
ObecPlzeň
Souřadnice
Kaple Nejsvětější Trojice (Plzeň) (Česko)
Základní informace
Provinciečeská
Diecézeplzeňská
VikariátPlzeň-město
FarnostPlzeň u katedrály sv. Bartoloměje
Statuskostelní kaple
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
Výstavba1611
Další informace
AdresaPlzeň, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Nejsvětější Trojice je součástí kostela Nanebevzetí Panny Marie, nacházejícího se v areálu bývalého františkánského kláštera v Plzni.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla v roce 1611, na popud Jana Skribonia z Horšova, který zde má i náhrobek[1], přistavěna k severní stěně gotického presbyteria kostela Nanebevzetí Panny Marie, jehož tři okna byla touto přístavbou zazděna. Kaple je orientována shodně jako kostel. Tvořena je půlkruhovým kněžištěm s oknem v čele a dvěma půlkruhovými výklenky po stranách a dále obdélnou lodí se dvěma okny v severní stěně. Vstup do kaple je z presbyteria kostela zdobeným portálem uzavřeným mříží. Dne 13. prosince 1717 požádal Ignác Wisinger o možnost vymalovat oltář pro tuto kapli, což mu bylo městskou radou umožněno[2]. Po druhé světové válce byla v kapli na oltáři umístěna Černá Panna Marie z Hájku, původně do kláštera v Hájku přivezená z italského Loreta. Po rekonstrukci se soška vrátila do Loretánské kaple tohoto bývalého františkánského kláštera[1].

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Budilová, s.18
  2. Martinovský, s. 93

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Františkáni v Plzni: 1293-2010. Editor Pavla Budilová. Plzeň: Římskokatolická farnost Plzeň-Severní předměstí, 2011, 141 s. ISBN 978-80-254-8800-3.
  • BĚLOHLÁVEK, Miloslav, Jaromír KOVÁŘ, Miloslav ŠVÁB a Adolf ZEMAN. Dějiny Plzně I: Od počátků do roku 1788. Plzeň: Západočeské nakladatelství v Plzni, 1965. ISBN nepřiděleno.
  • DOUŠA, Jaroslav; MARTINOVSKÝ, Ivan, et al. Dějiny Plzně v datech : od prvních stop osídlení až po současnost. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004. 788 s. (Dějiny českých měst). ISBN 80-7106-723-7. 
  • Loretánský klášter v Hájku. In: Praga Magica [online]. 2. června 2012 [cit. 2012-12-21]. Dostupné z: http://praga-magica.blog.cz/1206/loretansky-klaster-v-hajku Archivováno 29. 6. 2012 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]