Kapitulní děkanství (Pražský hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapitulní děkanství na Pražském hradě
Kapitulní děkanství
Kapitulní děkanství
Základní informace
Slohbarokní architektura
Poloha
AdresaHradčany (Praha 1), ČeskoČesko Česko
UliceVikářská
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky11719/1-922 (PkMISSezObrWD) (součást památky Pražský hrad)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kapitulní děkanství (čp. 37) je jedním z historických objektů tvořících celek Pražského hradu. Někdy je též nazýván Mladotův dům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně renesanční objekt kapitulního děkanství, obsahující v sobě též zbytky románských a gotických konstrukcí nechal v letech 17051706 vrcholně barokně přestavět kapitulní děkan Adam Ignác Mladota ze Solopysk. Autorem projektu byl Jan Blažej Santini-Aichel.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Detail fasády

Vznosná sedmiosá dvoupatrová budova je členěna poměrně plochým štukovým dekorem. Pouze rozměrná okna piana nobile jsou opatřena výrazným rámováním v němž se mj. uplatňují v rytmu ABBABBA řazené trojúhelně a segmentově projmuté nadokenní římsy. Střední část budovy vrcholí nízkým trojúhelným štítem, do něhož je vložen segment, v němž je v bohatě formovaných kartuších umístěna trojice znaků metropolitní kapituly, děkanství u sv. Apolináře a děkana Mladoty. Celá, zdánlivě prostá fasáda je řešena značně vynalézavým, invenčně bohatým způsobem typickým pro Santiniho architektonickou tvorbu.

V interiéru se mj. nachází v pravé části přízemí sál někdejší kapitulní knihovny s bohatou malířskou výzdobou z roku 1725 od Jana Ezechiela Vodňanského.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]