Kapalinový tlakoměr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kapalinový tlakoměr je velice přesný přístroj na měření atmosférického tlaku. Nejčastěji se můžeme setkat se rtuťovými tlakoměry, které fungují na principu Torricelliho pokusu.

Princip a fungování[editovat | editovat zdroj]

schéma rtuťového tlakoměru

Rtuťový tlakoměr udává tlak vzduchu výškou rtuťového sloupce ve vzduchoprázdné skleněné trubici, která je nahoře uzavřena a dole ponořena do nádoby s rtutí. Hmotnost rtuti vytlačené do trubice je v rovnováze s hmotností atmosféry, která působí na hladinu rtuti v nádobce. S kolísáním atmosférického tlaku kolísá výška sloupce rtuti v trubici. Jinak řečeno rtuť se v trubici ustálí v takové výšce h, při níž je hydrostatický tlak rtuťového sloupce roven atmosférickému tlaku.

V meteorologické službě se používá velice přesných rtuťových tlakoměrů, které jsou vybaveny stupnicí a zvláštním zařízením (nonius) s malým pomocným měřítkem, které usnadňuje přesné čtení. Takto odečtený tlak je potřeba redukovat na teplotu 0 °C (kvůli tepelné roztažnosti), k čemuž slouží tabulky a malý teploměr, který je součástí tlakoměru a udává teplotu trubice se rtutí.

Kapalinový tlakoměr vynalezl Jan Evangelista Torricelli.

Rtuťový tlakoměr typu Fuess používaný na meteorologické stanici VUT-FAST
Nonius rtuťového tlakoměru
Teploměr k měření teploty rtuťové trubice

Související články[editovat | editovat zdroj]