Kancelář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Kancelář (rozcestník).

Kancelář je místnost, kde se úřaduje, respektive kde se vykonává nějaká administrativní činnost. Taková místnost se jinak označuje jako úřadovna (též sekretariát) – čili administrativní pracoviště neboli pracoviště úřadu. Slovo je latinsko–řeckého původu.[1] V přeneseném významu se může jednat i o organizaci (Kancelář prezidenta republiky).

Podle kanceláře se také dříve nazývali písaři a jedni z nejnižších úředníků v ní působící jako kancelisté.

Kancelářská budova[editovat | editovat zdroj]

Areál kancelářských budov Office Park Nové Butovice při stejnojmenné stanici metra v Praze

Přesto, že kancelář může být téměř v každé budově, ve větším měřítku často dochází k budování speciálních kancelářských budov, které svému účelu vyhovují. Ty vyhovují zdravotním (např. množství světla, ventilace) a technickým požadavkům. Technické požadavky zahrnují například kvalitu internetového připojení, uspořádání pracovních prostorů, bezpečnost i napojení na okolní (například dopravní) infrastrukturu. Kancelářská budova je tedy druh komerční budovy, protože jejím cílem je generovat zisk.

Hlavním účelem kancelářských budov je poskytnout pracovní prostor pro administrativní a technické pracovníky. Tito pracovníci používají budovu a obvykle mají přidělený prostor pro pracování, který často zahrnuje počítač a pracovní stůl.

Někdy bývají kancelářské budovy součástí celých komplexů a čtvrtí. V Praze je to například BB Centrum, The Park, Office Park Nové Butovice nebo shluk kancelářských budov na Rohanském ostrově v Karlíně (např. Main Point Karlín, Danube House).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vladimír Šmilauer: Výklady slov. Naše řeč. 9-10/1937, s. 257–265. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]