Kanabis cup

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kanabis cup je slavnost založená roku 1987 redaktorem Newyorského časopisu High Times Stevenem Hagerem, který přijel do Nizozemska kvůli interview se zakladatelem první nizozemské společnosti zabývající se prodejem semínek kanabisu. Festival se každoročně koná v Amsterodamu. Porotci každý rok vyhlašují společnost, která vypěstovala nejlepší marihuanu, předvedla nejlepší nový produkt nebo nejhezčí stánek na festivalu.

V roce 2007 uváděli 20. výroční otevření Kanabis cupu Tommy Chong a Redman. Film z výroční události byl vydán v létě 2008.

Užívání marihuany je dekriminalizované ve většině Nizozemska. Mnoho turistů přijíždí do Amsterodamu právě kvůli návštěvě Kanabis cupu. Díky dekriminalizaci marihuany může být obsah Tetrahydrocannabinolu (THC) poněkud větší. Proto se nedoporučuje lidem, kteří nejsou pravidelnými kuřáky marihuany, přihlašovat se jako porotci. Některé ze silnějších druhů marihuany ve formě hašiše obsahují až 75% THC, jako nedávno vyšlechtěný model známý pod jménem 'Bubblemania', který je už k dostání v několika coffee shopech v Amsterodamu.

Soutěžní marihuana[editovat | editovat zdroj]

Abyste se mohli stát porotci, musíte při vstupu zaplatit extra poplatek (v roce 2008 činí 250 amerických dolarů). Obvykle bývá pro porotce, kteří již nejsou schopní hodnotit další marihuanu, připravena pěkná odpočinková místnost.

Akce je široce podporována aktivisty za dekriminalizaci marihuany a sponzorována společnostmi prodávajícími produkty spojené s marihuanou.

Návštěvníci[editovat | editovat zdroj]

Kanabis cup navštěvují lidé z celého světa. V roce 2003 zaznamenala slavnost první pokles návštěvnosti, a tak byla v roce 2004 uspořádána v menším rozsahu.

Minulí výherci[editovat | editovat zdroj]

  1. G-13 Haze - Barney's Breakfast Bar
  2. Arjan's Ultra Haze#1 - Greenhouse
  3. Willie Nelson - Sensi Seed Bank
  4. Amnesia haze - Barney's Breakfast Bar
  5. Hawaiian Snow - Greenhouse
  6. Morning Glory - Barney's Breakfast Bar
  7. Sweet Tooth - Barney's Breakfast Bar
  8. Blueberry - The Noon
  9. Super Silver Haze from - Greenhouse
  10. Super Silver Haze from - Greenhouse
  11. Peace Maker - De Dampkring
  12. De Dampkring
  13. White Widow - Greenhouse Tolstraat
  14. Jack Herer - Sensi Seeds
  15. Northern Lights - Picasso
  16. Haze x Skun - Homegrown Fantasy
  17. Skunk Balls - Free City
  18. Super Skunk - The Seed Bank
  19. Big Bud x Skunk #1 - The Seed Bank
  20. Skunk #1 - Cultivators Choice

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cannabis Cup na anglické Wikipedii.