Kančí obora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kančí obora (německy Saugarten) je bývalá obora v severní části Břeclavi a zároveň název břeclavské ulice do ní vedoucí. Rozprostírá se v lužním lese severozápadně za odlehčovacím ramenem Dyje. Tvoří jižní část Přírodního parku Niva Dyje a je součástí Lednicko-valtického areálu.

Oplocená obora, kde se chovalo několik stovek kusů černé zvěře, navazovala na areál břeclavského zámku a existovala do počátku 20. století, kdy zanikla. Dnes je oblíbenou rekreační zónou pro místní obyvatele i turisty (zejména cykloturisty). Prochází tudy zelená turistická stezka od břeclavského nádraží směr Janův hrad a Lednice, žlutá stezka na Charvátskou Novou Ves a Boří les, trasa Naučné stezky Lužní les a cyklotrasy Podluží, Poštorenská, Valtická, Břeclavská, 41 a EV9.

Dominantu obory dodnes představuje cihlová hájenka, dnes sloužící k rekreačnímu ubytování.[1] Na okraji bývalé obory, hned při vstupu za mostem přes rameno Dyje, se nachází úpravna vody, která zásobuje pitnou vodou město Břeclav, Ladnou a Podivín.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]