Kamil Vladislav Muttich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamil Vladislav Muttich
Narození10. února 1873
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí6. listopadu 1924 (ve věku 51 let)
Nymburk
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníVinohradský hřbitov
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánímalíř, ilustrátor a dramatik
Významná dílaNěmé značky Krkonoš
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamil Vladislav Muttich, křtěný Vladislav Jan, používal pseudonym Camil Orfano – Muttich (10. února 1873 Praha[1]6. listopadu 1924 Nymburk[2]), byl český akademický malíř a ilustrátor.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Praze na Starém Městě jako syn kantýnského Jana Františka Mutticha z Černého Kostelce a jeho manželky Veroniky, rozené Macháčové. V letech 1892–1894 studoval figurální malbu na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Maxmiliána Pirnera. Studijní cesta jej zavedla do Itálie, kde se projevil jeho zájem o romantická orientální témata. Věnoval se návrhům plakátů, obálkám a ilustracím časopisů i knih, nejdříve v secesním stylu a technice chromolitografie. V roce 1899 ilustroval časopis Podřipská Střela[3].

Na počátku první světové války pobýval jako válečný invalida ve vojenské nemocnici ve Vysokém na Jizerou. V letech 1915–1916 byl ředitelem tamějšího divadelního spolku, stal se hercem, maskérem i malířem divadelních dekorací. Na počátku 20. let 20. století žil v Mladé Boleslavi, kde byl zakladatelem lyžařského spolku Himalaja. Je autorem krkonošského hřebenového značení, takzvaných němých značek. Ty slouží od roku 1923 do dnešních dnů. Pro Ski klub Vysoké nad Jizerou[4] navrhl vlajku a odznak. Maloval podobizny, krajiny a orientální motivy. Kromě toho ilustroval časopisy, maloval plakáty, reklamy, pohlednice a divadelní dekorace. Pracoval pro větší litografické závody nejenom v Čechách, ale i v Německu. Byl kmenovým ilustrátorem časopisu Zlatá Praha. Ilustroval mimo jiné Babičku od Boženy Němcové (rok 1897), nebo Barončinu závět od Elišky Krásnohorské (rok 1925).

Zemřel v listopadu 1924. Je pohřben na Vinohradském hřbitově v Praze.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 1897 se na Vinohradech oženil se Zdenkou Baronovou (1878), s níž měl dvě dcery Kamilu (1899) a Evženii (1901)[5].

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele sv.Haštala na Starém Městě pražském
  2. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu farnosti Nymburk
  3. Libochovické noviny – Z historie novin a časopisů. noviny.libochovice.cz [online]. [cit. 2016-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-21. 
  4. Vztah malíře Kamila Mutticha k Vysokému nad Jizerou, str.38
  5. Pobytová přihláška rodiny u pražského magistrátu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]