Kamenná vrata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o skalním útvaru na Ještědském hřbetu. O osadě v Jílovém u Prahy pojednává článek Kamenná Vrata.
Kamenná vrata

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenná vrata, dříve také nazývaná Brána,[1] je výrazný skalní útvar na Ještědském hřbetu, součást přírodní památky Terasy Ještědu. Nachází se necelý kilometr severozápadně od vrcholu Ještědu, přístupný je po žluté turistické značce z Výpřeže nebo od Červeného kamene. Skála je asi 8 metrů vysoká, 16 metrů dlouhá a 3 metry široká a charakteristický vzhled jí dává skalní okno. Materiálem skály je křemenec.

Kamenná vrata díky své poloze a tvaru patří k dominantám ještědských svahů. Odpradávna proto přitahovala pozornost lidových vypravěčů (pověsti o čertech, sletech čarodějnic, horských skřítcích střežících poklad apod.) a zaujala také např. spisovatelku Karolinu Světlou - inspirovala ji k jedné z pašeráckých scén v povídce Hubička, která se pak stala literární předlohou ke stejnojmenné opeře Bedřicha Smetany.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CHARVÁT, Jan. Ještěd. [s.l.]: Severočeské nakladatelství, c1968. 68 s. S. 59. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŘEHÁČEK, Marek. Ještěd a Podještědí: turistický průvodce po horách a okolí. [Liberec: Kalendář Liberecka], 2004, 207 s. S. 169.
  • DAVID, Petr a Vladimír SOUKUP. Velká turistická encyklopedie. V Praze: Knižní klub, 2008, 316 s. ISBN 978-80-242-1941-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]