Kamenné lázně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamenné lázně
Základní informace
ArchitektGustav Jirsch
Poloha
AdresaU Hadích lázní 1470/1, Teplice, ČeskoČesko Česko
UliceU Hadích lázní a U Kamenných lázní
Nadmořská výška206 m
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky43255/5-2506 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenné lázně jsou jednou z lázeňských budov severočeského města Teplice, jeho čtvrti Šanov. Lázně jsou zaměřeny na léčbu nemocí pohybového a nervového ústrojí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kamenné lázně s parkem a fontánou.

Byly postaveny v lázeňském městečku Šanov (dnes je čtvrtí Teplic) původně ze dřeva v roce 1800, tehdy jejich budova byla pokryta šindelem. Již dva roky poté byla postavena budova nová, kamenná. Nebyly to však první zděné lázně Šanova, o šest let dříve je předběhly nedaleké Hadí lázně.[1] I tato původní stavba byla nahrazena v roce 1911 novou, v novobarokním slohu a byla několikrát přestavována. Šanov byl povýšen na město roku 1884 a připojen administrativně k Teplicím v roce 1895.[2] Budova je státem chráněná kulturní památka ČR.[3]

Lázeňský dům Jirásek[editovat | editovat zdroj]

Administrativně se stal součástí (dependence) Kamenných lázní také lázeňský dům Jirásek, od hlavní budovy vzdálený 100 metrů, který nabízí hostům ubytování.

Poskytované služby[editovat | editovat zdroj]

V lázních se léčí zejména nemoci pohybového ústrojí, pacienti po ortopedických operacích kloubů. Jsou zde poskytovány termální koupele, elektroléčba, plynové injekce a řada dalších lázeňských procedur. K dispozici je i solná jeskyně. Lázně poskytují také ubytování a stravování.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Lázeňský dům Jirásek.

Lázně jsou ve čtvrti města Teplice, s úřední adresou U Hadích lázní 1470, 415 01 Teplice. Z jejich druhé strany je ulice U Kamenných lázní a křižovatka s vyústěním Lípové ulice. Před hlavním vchodem je park Sady Čs. armády, poblíž je několik dalších lázeňských budov.

Do čtvrti je vedena doprava MHD, přímo u lázní mají svou zastávku trolejbusové linky 106 a 111 a autobusová linka číslo 122. Přes park je vedena vyznačená turistická trasa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BURSA, Milan. Zeměpisné exkurze v Severočeském kraji. Ústí nad Labem: Pedagogická fakulta UTEP v Ústí nad Labem, 1994, 3.vydání. ISBN 80-7044-076-7. Kapitola Trasa exkurze, s. 23. 
  2. LIPUS, Radovan; VÁVRA, David. Šumná města (druhá kniha). Brno: Petrov, 2003. ISBN 80-7227-177-6. Kapitola Šumné Teplice, s. 197. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-11-07]. Identifikátor záznamu 155527 : Kamenné městské lázně. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]