Kamenná kolonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamenná kolonie
Pohled od západu
Pohled od západu
Lokalita
Charakterosada
Městská částBrno-střed
ObecBrno
OkresBrno-město
KrajJihomoravský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíŠtýřice
PSČ639 00
Kamenná kolonie
Kamenná kolonie
Další údaje
Kód památky48678/7-7994 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenná kolonie, též Kamenná čtvrť, je osada v Brně, v městské části Brno-střed, na severozápadě katastrálního území Štýřice. Bývalá nouzová kolonie se rozkládá v bývalém kamenolomu nad cyklostezkou spojující po pravém břehu Svratky Štýřice a Pisárky.

Charakteristika a historický přehled[editovat | editovat zdroj]

Kamenná kolonie se skládá ze dvou částí: západní, níže položené, a východní. Oběma prochází jediná ulice, pojmenovaná Kamenná čtvrť. V Kamenné kolonii se nachází mnoho malých domků, které jsou na sebe navzájem nalepené. Vedle již zmíněné centrální ulice prochází mezi nimi spleť úzkých uliček. Osada vznikla nelegálně roku 1925 ve vytěženém pískovcovém lomu v severním svahu Červeného kopce, v prudkém svahu nad Svratkou, jako nouzová kolonie chudých dělníků pracujících v Kohnově a Jílkově cihelně. Roku 1929 zde existovalo již přes 100 domků.[1] V době velké hospodářské krize se zástavba osady rozšířila. V dobách první republiky měla osada v rámci Brna dokonce vlastní samosprávu se starostou[2] a byly zde pořádány hody. V 60. a 70. letech 20. století se sem začali stěhovat umělci a bohémové. V současnosti je v osadě asi 130 domů. K problémům osady patří chybějící kanalizace, špatná dostupnost městskou hromadnou dopravou, ale i to, že majitelé zdejších domů až do začátku 21. století neměli možnost si od města odkoupit pozemky pod svými domy. Mnozí z nich si stěžovali na městem stanovené ceny, protože prý neodpovídaly stavu zdejší infrastruktury.[3]

Soubor průčelí množství domů v Kamenné kolonii je chráněn jako kulturní památka.[4]

Vývoj územní a správní příslušnosti[editovat | editovat zdroj]

Osada leží na pozemcích, které původně náležely ke katastrálnímu území Staré Brno, později ke katastrálnímu území Staré Brno I. a od roku 1915 až do druhé poloviny 60. let 20. století ke katastrálnímu území Staré Brno a Vídeňka. Od konce 60. let 20. století náleží k nově vytvořenému katastrálnímu území Štýřice. V letech 1947–1949 byla osada součástí městského obvodu Brno II., v letech 1949–1954 náležela k městskému obvodu Brno V., v letech 1954–1990 k městskému obvodu Brno I. Od 23. listopadu 1990 je osada spolu s celými Štýřicemi součástí městské části Brno-střed.

Doprava a dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Kamenná kolonie je dosažitelná ze Štýřic ulicí Kamenná (zdola) nebo ulicemi Vinohrady a Červený kopec (shora). Tudy vede nad lomem také zelená turistická trasa, z níž je výhled nejen na Kamennou kolonii, ale i na protilehlý břeh Svratky, Pisárky s výstavištěm, a na Masarykovu čtvrť.

Nejbližší zastávka veřejné dopravy je na Červeném kopci a je obsluhována autobusy. Tramvajová zastávka Nemocnice Milosrdných bratří se nachází na Vídeňské ulici.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUČA, Karel. Brno, vývoj města, předměstí a připojených vesnic. Praha-Brno: Baset, 2000. ISBN 80-86223-11-6. Kapitola Kamenná kolonie, s. 383. 
  2. Kamenná kolonie [online]. Aneris, 2003 [cit. 2010-07-03]. Dostupné online. 
  3. FORRÓ, Markéta. Kamenná kolonie v Brně se bouří. Proti cenové mapě [online]. Brněnský deník, 2009-12-08 [cit. 2010-07-03]. Dostupné online. 
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-01-11]. Identifikátor záznamu 161680 : Rodinný dům - soubor domů tzv. Kamenná kolonie, z toho jen: průčelí. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SLAVIČÍNSKÝ, Jiří. Kamenná kolonie a občanské sdružení Kamenka - případová studie. Brno, 2006. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií – Katedra sociologie. Vedoucí práce Csaba Szaló. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]