Kalot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kalot
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
SynonymaKrátkozobá krymka
Využitíokrasné plemeno
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecmalý
Barvabílá s barevnou čepičkou a ocasem
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaKrátkozobí rejdiči
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons

Kalot, též krátkozobá krymka,[1][2] je okrasné plemeno holuba domácího. Je to drobný holub s krátkým zobáčkem a charakteristickým zbarvením: základní barva opeření je bílá, barevná je jen čepička na hlavě a ocas. V seznamu plemen EE a v českém vzorníku plemen náleží mezi rejdiče a to pod číslem 0900.

Plemeno pochází z Německa, kde se také převážně chová. Byl vyšlechtěn ze starohamburských kalotů a bělookých rejdičů a je blízce příbuzný současnému hamburskému krátkozobému rejdiči.[3] Je to holub malého tělesného rámce, jeho délka těla, měřená od začátku hrudi po konec ocasu, nepřesahuje 28 cm. Je jemných tělesných tvarů. Hlava je kulatá s vystouplým čelem, zobák má světlou barvu a je zkrácený, tupý a nasazený v pravém úhlu k čelu. Oční duhovka kalota je vždy perlová. Obočnice jsou červené, nepříliš široké. Na trupu je nápadná dopředu vystupující hruď, hřbet je rovný a svažuje se mírně dozadu, ocas je dobře složený, úměrně dlouhý a nesený v linii hřbetu. Křídla jsou dobře složená a jejich letky leží na ocase, aniž by se křížily. Nohy má kalot krátké a neopeřené.

Kaloti mají přilehlé opeření a předností je peří krátké. Většina ptáků má chocholku, ta je lasturovitá, široká, přilehlá a zakončená dobře vyvinutými postranními růžicemi.

Kresba hlavy tvoří čepičku, která je od bílého opeření oddělená přímkou probíhající od koutků zobáku středem očí až do zátylku. U chocholatých kalotů je celá chocholka bílá. Barevný je též ocas a to včetně podocasníku. Uznanými barevnými rázy je černá, červená, žlutá, stříbřitá a izabelová.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. Kapitola Sportovně letový směr, s. 208. 
  2. TUREČEK, Václav, a kolektiv. Holubářství. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1958. 156 s. Kapitola Rejdiči, s. 52. 
  3. PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Kalot, s. 38. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. 
  • TUREČEK, Václav, a kolektiv. Holubářství. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1958. 156 s. 
  • HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]