Kalokvět

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kalokvětovité)
Jak číst taxoboxKalokvět
alternativní popis obrázku chybí
Kalokvět Agapanthus africanus
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďamarylkovité (Amaryllidaceae)
Rodkalokvět (Agapanthus)
L'Hér., 1789
Areál rozšíření
druhy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalokvět (Agapanthus) je rod jednoděložných rostlin z čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). Ve starších taxonomických systémech byl řazen do samostatné čeledi kalokvětovité (Agapanthaceae), do čeledi česnekovité (Alliaceae)[1], popř. liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.). Podle nejmodernějšího systému APG III byl rod včleněn do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se zpravidla o vytrvalé pozemní byliny, s oddenkem připomínajcím cibuli. Jsou to rostliny často celkem mohutné (někdy až 2 m) jednodomé s oboupohlavními květy. Listy jsou jen přízemní, někdy pochvy zahalují dolní část lodyhy, jsou jednoduché a přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou čárkovité, celokrajné, se souběžnou žilnatinou, zelené až nasivělé, často dost dužnaté. Květy jsou ve vrcholových květenstvích, zdánlivých okolících, jedná se o stažený svazek šroubelů. Květenství je podepřeno toulcem. Květ se skládá z 6 okvětních lístků, které jsou dole srostlé a jsou většinou modré až modrofialové barvy. Tyčinek je 6. Semeník je svrchní, plodem je trojhranná tobolka[2],[3] .

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 6-9 druhů, které se přirozeně vyskytují pouze v jižní Africe, od Kapska na sever po řeku Limpopo. Jako okrasná rostlina je pěstovaná a zdomácnělá i jinde ve světě, hlavně v oblastech se subtropickým klimatem. Severněji se pěstuje jako okrasná rostlina v přenosných květináčích[4]. Je pěstováno množství kultivarů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]