Kaki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kakichurma)
Možná hledáte: Khaki.
Kaki rostoucí na tomelu japonském (Diospyros kaki)
Kaki na kresbě z roku 1887

Kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, uruguayský pomeranč nebo indické pomelo nebo australské rajče nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek.[1]

Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.[2]

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5–8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pochází z jihovýchodní Asie (Čína). Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde lze na stromy s krásně zbarvenými plody narazit již po přejezdu Brenneru.

Konzumace[editovat | editovat zdroj]

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené.

Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.

Pojídání tomelů se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky.[zdroj?] Dužina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). [zdroj?] Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný.

Nadměrná konzumace (málo zralé trpké plody) plodů může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, tzv. diospyrobezoárů které způsobují zdravotní obtíže.[3][4] Taniny obsažené v plodech spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.

Složení kaki[editovat | editovat zdroj]

Kaki obsahuje ve 100 g čerstvého plodu přibližně:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Persimmon Fruit Facts [online]. California Rare Fruit Growers, Inc., [cit. 2007-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-25. 
  2. Published in Nova Acta Soc. Sc. Upsal. iii. 208, author Carl Peter Thunberg, [Thunb.] (1780); later in Fl. Jap. 157, author Thunb. (1784). Plant Name Details for Diospyros kaki [online]. IPNI [cit. 2009-10-12]. Dostupné online. 
  3. Diospyrobezoar as a Cause of Small Bowel Obstruction [online]. [cit. 2015-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Diospyrobezoar: an uncommon cause of obstructive ileus [online]. [cit. 2015-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LIM, T.K. Edible medicinal and nonmedicinal plants: Volume 2, fruits. [s.l.]: Springer, 2012. ISBN 978-94-007-1763-3. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]