Kakadu růžový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKakadu růžový
alternativní popis obrázku chybí
Pár kakaduů růžových
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďkakaduovití (Cacatuidae)
RodEolophus
Bonaparte, 1854
Binomické jméno
Eolophus roseicapilla
(Vieillot, 1817)
Mapka s rozšířením (červeně)
Mapka s rozšířením (červeně)
Mapka s rozšířením (červeně)
Synonyma
  • Cacatua roseicapilla Vieillot, 1817
  • Eolophus roseicapillus (Vieillot, 1817)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kakadu růžový (Eolophus roseicapilla) je velký papoušek a jeden z nejrozšířenějších a nejhojnějších kakaduů obývající téměř celou australskou pevninu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kakadu růžový je typickým australským ptákem, který je díky svému výraznému zbarvení naprosto nezaměnitelný. Dorůstá průměrně 35 cm a dosahuje hmotnosti mezi 300–400 g, svrchu je zbarven šedě, obličej a spodina těla je tmavě a chocholka světle růžová. Pohlaví jsou si velmi podobná, jediným, leč špatně rozeznatelným rozlišovacím znakem je barva duhovky, která je u samce tmavě hnědá až černá a u samice světle hnědá až červená.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Kakadu růžový se vyskytuje na území všech australských států a zcela chybí jen v několika nejsušších oblastech (např. na poloostrově Cape York). Izolovaně obývá také velkou část Tasmánie. Ačkoli jsou jeho přirozeným biotopem otevřené krajiny s řídkým porostem stromů, v některých částech své domoviny již běžně obývá i městské oblasti, například Perth nebo Melbourne.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se přitom o vysoce společenský druh, který se často vyskytuje ve velmi početných hejnech. Hnízdí v dutinách stromů, kam klade 2–5 bílých vajec, na kterých sedí po dobu zhruba 25 dnů střídavě oba partneři. Mláďata opouští hnízdo asi po 49 dnech. Stejně jako většina ostatních kakaduů i tento druh vytváří silné celoživotní pouto se svým partnerem. Za potravou, kterou tvoří většinou nejrůznější semena, často zalétává také na pole, kde může způsobit značné škody.

Domácí chov[editovat | editovat zdroj]

Kakaduové růžoví jsou populární i jako domácí mazlíčci, ne však v takové míře jako jejich bílí příbuzní (kakadu bílý, kakadu žlutočečelatý). Jedná se o dlouho žijící ptáky, kteří si ke svému majiteli vytváří velmi silný vztah. Jsou však také velmi hluční a vyžadující velké množství pozornosti a péče, kromě toho jsou však také schopni dobře se naučit opakovat některá slova („mluvit“).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Galah na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]