Křez zední

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKřez zední
alternativní popis obrázku chybí
Křez zední (Diplotaxis muralis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodkřez (Diplotaxis)
Binomické jméno
Diplotaxis muralis
(L.) DC., 1821
Synonyma
  • Sisymbrium murale[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křez zední (Diplotaxis muralis) je žlutě kvetoucí, téměř celosvětově rozšířena planě rostoucí rostlina hodnocená mnohdy jako plevel. Je jedním ze dvou druhů rodu křez který v České republice vyrůstá.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh byl původně rozšířen v oblastech jižní Evropy okolo Středozemního moře a ve Střední Evropě, postupně se dostal i do severní a východní Evropy. Následně byl zavlečen až do Číny a Indie, do severozápadní a jižní Afriky, Severní, Střední i Jižní Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland.

Roste na suchých, písčito hlinitých, zásaditých půdách. V Česku osídluje hlavně pole s ozimy a okopaninami, úhory, vinice, rumoviště, skládky suchého odpadu i rozpadající se zdi (viz druhové jméno). Roste často na železničních a silničních náspech, na nová území je zavlékán železniční i automobilovou dopravou. Nejvíce vyrůstá v teplejším planárním stupni, v chladnějším kolinním je vzácnější. V Čechách se vyskytuje nejvíce v Polabí, v okolí Teplic, Žatce a Prahy, na Moravě v teplejších jižních oblastech.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá nebo dvouletá, zřídka krátce vytrvalá rostlina s rozvětvenou lodyhou dorůstající do výše 15 až 60 cm, která je velmi spoře porostlá listy a ve spodní části je řídce chlupatá. Listy vyrůstají převážně v přízemní růžici, jsou dlouze řapíkaté (až 3 cm) a jejich čepele (dlouhé 5 až 10 a široké 1 až 2 cm) bývají v obryse podlouhlé nebo obvejčité, lyrovitě peřenolaločné či peřenodílné, u báze zúžené, lysé nebo řídce štětinatě pýřité. Máločetné, ve spodní části lodyhy jen někdy vyrůstající listy jsou podlouhlé, klínovitě zúžené do řapíku, lyrovitě peřenoklané, koncový úkrojek je největší. Listy po rozemnutí zapáchají, obsahují hodně glukosinolátů.

Lodyhy jsou zakončeny hroznem o počtu 10 až 25 vonných oboupohlavných květů na stopkách dlouhých 5 až 10 mm. Pootevřený až skoro uzavřený kalich má čtyři lístky, okolo 4 mm dlouhých a 1,5 mm širokých, které jsou bíle lemované a na vrcholech porostlé chlupy. Korunu tvoří čtyři obvejčité lístky, dlouhé až 8 mm a široké téměř 3 mm které jsou citrónově žluté a při odkvětu mění barvu na červenohnědou. Šest nestejně dlouhých tyčinek (3,5 až 6 mm) nese prašníky asi 1,5 mm velké. Tlustá čnělka je zakončena dvoulaločnou bliznou. Rostlina začíná kvést koncem dubna a plody dozrávají v srpnu. Tento hemikryptofyt jehož ploidie je 2n = 42 je považován alotetraploid vzniklý hybridizaci druhů Diplotaxis tenuifolia (2n = 22) a Diplotaxis viminea (2n = 20).

Plodem jsou na stopkách, 1 až 2 cm dlouhých, vyrůstající odstávající šešule. Jsou úzce válcovité, 2,5 až 4,5 cm dlouhé a 2 mm široké, na konci mají zoban a obsahují 45 až 60 semen. V každém oddílu ve dvou řadách dozrávají elipsoidní, světle hnědá, (někdy oranžová či šedá) na povrchu převážně hladká semena dlouhá okolo 1 mm, za vlhka slizovatí.[2][4][5][6][7]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostlina se rozmnožuje výhradně semeny která klíčí velmi nepravidelně a klíčivost si udržují po mnoho let. Někdy vyklíčí již na jaře, v létě vykvete a utvoří semena. Pokud vyklíčí později, až na podzim, přezimuje ve stadiu přízemní listové růžice a kvete příštím rokem brzy z jara, stejně jako rostliny vytrvávající druhým nebo třetím rokem.[5]

Škodlivost[editovat | editovat zdroj]

V teplých oblastech, když hromadně vyklíčí na podzim v ozimech nebo vytrvalých pícninách, utlačuje užitkové rostliny, zastiňuje a odebírá živiny a vláhu. V současnosti díky chemickým postřikům a dobré přípravě půdy (orba a vláčení) je v České republice plevelem se zanedbatelným škodlivým vlivem.[5]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Tato v minulosti hojně rozšířená rostlina je nyní v ČR na ústupu, její počty se postupně snižují. Je proto Červeným seznamem cévnatých rostlin České republiky z roku 2012 považována za druh téměř ohrožený který nutno dále sledovat (C4a).[2][8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Diplotaxis muralis (Křez zední) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-10-27]. Dostupné online. 
  2. a b c MRÁZEK, Tomáš. BOTANY.cz: Křez zední [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 07.08.2012 [cit. 2013-10-27]. Dostupné online. 
  3. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Křez zední [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2013-10-27]. S. 122. Dostupné online. 
  4. GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Diplotaxis muralis [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2013-10-27]. S. 682–685. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-29. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  5. a b c DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad. Ilustrace Otto Ušák. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. HSV 38873/55/SV3/6423. Kapitola Diplotaxis muralis, s. 143–144. 
  6. Flora of North America: Diplotaxis muralis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Diplotaxis muralis [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 26.08.2009 [cit. 2013-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 27.10.2013]. Čís. 84, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]