Křížová cesta v Bukovanech (okres Hodonín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta v Bukovanech (okres Hodonín)
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Bukovanech, okres Hodonín je soubor 14 netradičních betonových artefaktů, vybudovaných v letech 1999–2009. Jejich autorem je sochař a výtvarník Lubomír Jarcovják ze Šarov u Zlína.

Historie vzniku[editovat | editovat zdroj]

Bývalý starosta obce Bukovany, Zdeněk Slováček, oslovil v roce 1999 výtvarníka Lubomíra Jarcovjáka s nápadem vytvořit v okolí obce umělecké dílo se sakrální tematikou. Nakonec se dohodli, že to bude rozsáhlejší dílo s hlubším významem, křížová cesta, zpracovaná netradičním způsobem a umístěná ve volné krajině. Místem určení se stal svažitý pozemek, obklopený lesy a poli s výhledem do krajiny, na rozhraní katastrů tří obcí – Bukovan, Ostrovánku a Nechvalína v okrese Hodonín. Podle návrhu výtvarníka a za organizační, finanční i osobní podpory Zdeňka Slováčka a dalších přátel z umělecké i mimoumělecké oblasti vznikaly, po dobu 10 let, jednotlivé objekty, symbolizující 14 zastavení křížové cesty Ježíše Krista.[1]

Charakteristika díla[editovat | editovat zdroj]

Jako základní materiál pro jednotlivé artefakty jednoduchých, geometrických tvarů byl vybrán beton. Doplňkové materiály, které výtvarník použil tvoří dřevo, železo, sklo nebo umělá pryskyřice. Základní betonové části byly odlity z betonu do bednění z hrubých fošen, čímž získaly charakteristický vzhled neopracovaného materiálu. Maximální výška artefaktů je 3,4 m, vzdálenost mezi nimi je 22 m. Z hlediska duchovního a filozofického je u Křížové cesty v Bukovanech kladen důraz na vyjádření dvou zásadních témat "zatracení" a "milosti". Zasazením do volné krajiny získalo dílo, kromě uměleckého a morálního, i obecně lidský význam.[2] Slavnostní žehnání Křížové cesty v obci Bukovany se konalo 6. června 2010.

Křížová cesta v Bukovanech ve fotografii[editovat | editovat zdroj]

Soubor fotografií Křížové cesty pořídilo Studio Toast (fotografové: Libor Stavjaník, Dušan Tománek). Fotografie jsou součástí publikace Lubomíra Jarcovjáka: Bukovany – Křížová cesta, vydané v roce 2011. Texty do publikace přispěli, kromě autora, Tomáš Ježek, Václav Mílek, Ludvík Ševeček, Ivan Neumann a Zdeněk Slováček, básněmi Ivan Martin Jirous a Pavel Petr.

Výstavy dokumentace a fotografií[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Křížová cesta v Bukovanech. stavbaweb.dumabyt.cz [online]. [cit. 2014-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-29. 
  2. a b JEŽEK, Tomáš. Světlo v temnotách aneb Umění v zemi pohanů. Slovácký deník.cz [online]. 2008-10-29 [cit. 2014-11-21]. Dostupné online. 
  3. Lubomír Jarcovják: Bukovany – Křížová cesta. zlin.evangnet.cz [online]. [cit. 2014-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-29. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JARCOVJÁK, Lubomír. Bukovany, Křížová cesta,. Bukovany: vlastním nákladem, 2010. 85 s. ISBN 978-80-260-2589-4. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]