København Hovedbanegård

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z København H)
København Hovedbanegård
Kodaň hlavní nádraží
Pohled na železniční stanici
Pohled na železniční stanici
StátDánskoDánsko Dánsko
RegionHovedstaden
MěstoKodaň
UliceReventlowsgade
Souřadnice
København Hovedbanegård
København Hovedbanegård
Provozovatel dráhyBanedanmark
TratěKopenhagen - Korsør, Kopenhagen - Køge, Kopenhagen - Malmö, Kopenhagen - Hillerød, Kopenhagen - Helsingør
Nadmořská výška........ m n. m.
V provozu od1911
Zabezpečovací zařízení........
Dopravní koleje8 + 4 (S-tog)
Nástupiště (nástupní hrany)4(8) + 2(4) (S-tog)
Počet cestujících90 000
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaPříměstská železnice, Metro
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

København Hovedbanegård, běžně zkracováno na København H, česky Kodaň hlavní nádraží, je největší železniční stanice v Kodani, s průměrným počtem cestujících 90 000 denně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původnímu hlavnímu nádraží předcházelo několik menších železničních stanic.

První železniční stanice postavená ze dřeva v roce 1847 sloužila západní železniční trati vedoucí z Kodaně do Roskilde. Ta byla později prodloužena z Roskilde do Korsør, provoz byl zahájen v roce 1856.

Plány na rozšíření železniční sítě v Dánsku poukazovaly na potřebu nové stanice. Tu navrhl H. J. Herholdt, otevřena byla v roce 1864. I ta se později ukázala jako malá.

Železniční stanice „Østbanegaarden“ („Východní nádraží“) dnes pojmenovaná dánsky Østerport Station, byla vybudována v letech 1896–1897. Navrhl ji architekt dánských státních drah DSB Heinrich Wenck. Původní staniční budova se dochovala do současnosti. Prošla rekonstrukcí v roce 1980 a mimo jiné slouží železnici dodnes.

Současné nádraží bylo slavnostně otevřeno dne 30. listopadu 1911, za přítomnosti korunního prince Kristiána X. a tehdejšího ministra dopravy Thomase C. Larsena. Rovněž jej navrhl architekt dánských státních drah – DSB Heinrich Wenck. Vznik nové železniční stanice byl velice obtížný. Heinrich Wenck v letech 1898–1902 připravil několik návrhů na novou staniční budovu, ale byl odmítnut. Přesto všechno je tato železniční stanice jednou z nejvíce unikátních v Evropě. Převažujícími stavebními materiály jsou cihla, břidlice a žula, bohaté na mnoho dekorativních detailů. Staniční základy jsou postaveny ze železobetonu. Počínaje rokem 1980 a následně v letech 2004–2008 prošlo nádraží rekonstrukcí.

Železniční doprava[editovat | editovat zdroj]

S-tog – všechny tratě příměstské železnice vedoucí přes kodaňské hlavní nádraží spojují oblasti hlavního města, jedinou výjimkou je linka F Ny EllebjergFlintholmHellerup.

Kodaňské hlavní nádraží obsluhuje dálkové vnitrostátní i mezinárodní spoje dánských státních drah – DSB, jedoucí přes Velký Belt, dánsky Storebælt do Hamburku, Lübecku, Berlína, Amsterdamu, Frankfurtu, Mnichova, Basileje. Některé ze spojů jedoucí do Hamburku a Berlína naopak směřují do Rødby na ostrově Lolland. Odtud převážejí tyto osobní vlaky přes Fehmarnský průliv v Baltském moři železniční trajekty, směřující do Puttgarden na ostrově Fehmarn. Také obsluhuje spoje jedoucí přes Öresund druhý největší pevný most na světě, dánsky Øresundsbroen, švédsky Öresundsbron do Malmö, Göteborgu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Larsen, Morten Flindt, Vi mødes under uret… Glimt af Livet på Københavns Hovedbanegård gennem tiden, Roskilde: Bane Bøger 1994. ISBN 87-88632-51-2
  • Vibæk, Jens (1989), „Debatten om Københavns 3. hovedbanegård 1864–1911“, Historiske Meddelelser om København 1989, København: Københavns Kommune, ISBN 87-89457-00-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]