Julius Kugy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julius Kugy
Narození19. července 1858
Gorizia
Úmrtí5. února 1944 (ve věku 85 let)
Terst
Alma materVídeňská univerzita
Povoláníhorolezec, spisovatel, advokát a právník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dr. Julius Kugy (19. července 1858, Gorice, Rakouské císařství5. února 1944, Terst, Itálie) byl slovinský milovník hor, jeden z průkopníků horolezectví. Jeho jméno je spjato především s oblastí Julských Alp. O horách a své lásce k nim napsal několik knih, k jeho zájmům dále patřila literatura, botanika a hudba.

První horské výstupy podnikal Kugy v Korutanech, později v Julských Alpách. Po smrti otce se věnoval především zabezpečení rodiny a řízení rodinných podniků, za které již v útlém mládí převzal zodpovědnost. Po absolutoriu gymnázia vystudoval práva ve Vídni, a zároveň se dokázal věnovat svým koníčkům, mj. botanice. Právě ona přivedla mladého Kugyho do hor. Společně s místními vůdci vytyčil v Julských Alpách na 50 nových cest na většinou dosud nezlezené vrcholy, ale zejména se věnoval soustavnému mapování a poznávání horského prostředí. Výsledky, zejména botanické objevy a přehledy soustavně publikoval, a podílel se i na zřízení alpinária a botanické zahrady u slovinského Bovce.[1]

Jeho nejznámějším dílem je kniha Ze života horolezce, která vyšla v roce 1925. Za významnou inspiraci pro svůj život ji považoval například český horolezec Miroslav Šmíd, který podle ní pojmenoval jednu ze svých vlastních knih.

Tu se kolem přežene jakýsi muž, uřícen, bez dechu. Nedívá se na krásu přírody. Zírá před sebe a třímá hodinky v ruce. „Dvě hodiny čtrnáct minut třicet vteřin!“ křičí vítězoslavně, když pádí kolem nás.

My jsme potřebovali až nahoru čtyři hodiny a zděsíme se. Zpráva o neštěstí přinesená z doliny? Ach nikoli! Je to časový člověk, rekordman. Svou rozkoš a úspěch měří krátkostí doby... Tito muži „výkonů“ se věru nikdy nedočkají pravého a klidného štěstí. Příliš často se dožijí, že jiný překoná jejich výkony... Zato tichou, v nitru planoucí lásku k přírodě a horám nikdo nepřekoná a nikdo ti nevezme. Tu pevně drž a celým srdcem svým!"

— Julius Kugy [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Osobnost: 5. 2. 1944 – zemřel Julius Kugy
  2. KUGY, Julius: Ze života horolezce, Orbis Praha 1943, cit. dle ŠMÍD, Miroslav: Cesty a návraty, JUKO Náchod 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]