Joseph Kerwin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joseph Peter Kerwin
Astronaut NASA
Státní příslušnostUSA USA
Datum narození19. února 1932 (92 let)
Místo narozeníOak Park, Illinois
Předchozí
zaměstnání
lékař
Čas ve vesmíru28 dní, 0 hodin a 50 minut
Kosmonaut od1965
MiseSkylab 2
Znaky misí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joseph Peter Kerwin (* 19. února 1932 Oak Park (Illinois), Illinois, USA)[1] je bývalý americký astronaut, lékař a vědec z orbitální stanice Skylab.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po skončení střední školy studoval na College of the Holy Cross a v roce 1953 zde získal hodnost bakaláře filozofie. Poté pokračoval ve studiu na Severozápadní univerzitě v Chicagu (Northwestern University), kde po čtyřech letech obhájil doktorát medicíny. První atestaci složil ve Washingtonu na tamní Všeobecné nemocnici. Pak nastoupil k armádě, ke studiu na Námořní škole leteckého lékařství, která je na základně Pensacola na Floridě. Školu zakončil v roce 1958. Na vojně sloužil jako lékař u námořního letectva a námořnictva. V roce 1962 absolvoval letecký výcvik.[2]

Kariéra u NASA[editovat | editovat zdroj]

V roce 1965 byl vybrán do čtvrté skupiny amerických kosmonautů u NASA. Po důkladné přípravě byl vyslán na stanici Skylab jako vědecký pracovník první posádky. Oženil se a měl s manželkou dvě děti.

Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Trojice kosmonautů odstartovala na kosmické lodi Skylab 2 koncem jara 1973. Na palubě byli mimo doktora Kerwina ještě Charles Conrad a Paul Weitz. Letěli jako první posádka na orbitální stanici Skylab 1, která již kroužila na oběžné dráze Země a strávili zde bezmála měsíc. Pracovní výsledky měli výtečné. Kerwin zde plnil zejména program stanovený lékaři. Absolvoval také spolu s Conradem čtyřhodinový výstup do volného vesmíru kvůli opravě křídla se slunečními bateriemi. Přistáli pak na hladině Tichého oceánu.

Po letu do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Zůstal ve výcvikovém středisku s nadějí, že se dostane k letům raketoplány[3], ale nedočkal se. V letech 1984-1987 se stal náměstkem ředitele střediska JSC v Houstonu. Z NASA i armády (hodnost kapitána) odešel v roce 1987 do firmy Lockheed. Zde byl zaměstnán do roku 2004 v oblasti vývoje systémů vesmírných stanic.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-specialisté USA, s. 361. 
  2. a b PACNER, Karel; VÍTEK, Antonín. Půlstoletí kosmonautiky. Praha: Paráda, 2008. ISBN 978-80-87027-71-4. Kapitola Životopisy hlavních účastníků, s. 436. 
  3. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Joseph Peter Kerwin, s. 337. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]