Joseph Engle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joseph Henry Engle
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy americké
Datum narození26. srpna 1932 (91 let)
Místo narozeníChapman, Kansas, USA
Předchozí
zaměstnání
pilot
Čas ve vesmíru9 dní, 8 hodin a 30 minut
Kosmonaut od1966
MiseSTS-2, STS-51-I
Znaky misí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joseph Henry Engle (* 26. srpna 1932, Chapman, Kansas, USA)[1] je bývalý americký astronaut, který se zúčastnil letů programu Apollo a letů s raketoplány (Shuttle Mission).

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole vystudoval kansaskou univerzitu (University of Kansas) v roce 1955 s diplomem leteckého inženýra. Další vzdělání získal v pilotní škole při americké základně Edwards AFB v Kalifornii, ukončil ji zdárně v roce 1963. Již pod NASA v rámci programu X-15 absolvoval 16 letů na palubě raketového letounu ve výškách nad 50 km nad Zemí. V roce 1966 nastoupil do páté skupiny budoucích astronautů. Byl pilotem lunárního modulu v záložní posádce Apollo 14. Po ukončení programu Apollo se přeškolil na lety raketoplánu, stal se z něj plukovník amerického vojenského letectva. Je ženatý a má dvě děti, používal přezdívku Joe.[2].

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Druhý zkušební let raketoplánu Columbie v roce 1981 absolvoval Joe Engle společně s Richardem Trulym. Startovali z mysu Canaveral na Floridě, obletěli 36× Zemi, kvůli poruchám baterií přistáli na základně Edwards v Kalifornii předčasně.

O čtyři roky později letěl jako velitel na raketoplánu Discovery. Start i přistání proběhlo na stejných místech, jako při prvním letu. Na palubě s ním byli astronauti pplk. Richard Covey, William Fisher, James van Hoften a John Lounge. Pětice astronautů během sedmidenního letu vypustila na oběžnou dráhu tři družice: ASC-1, AUSSAT 1 a Leasat 4. Poté na oběžné dráze kontaktovali nefunkční družici Leasat 3 a dokázali ji oživit. Tím splnili všechny úkoly letu.

Byl 104. člověkem ve vesmíru. Během dvou svých letů zde strávil 9 dní.

Po ukončení letů[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 měl hodnost generálmajora a odešel z NASA ke společnosti Air National Guard jako konzultant (ve věku 61 let). V roce 2001 byl v Ohiu zapsán do National Aviation Hall of Fame (Národní letecká síň slávy).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti USA, s. 358. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti pro lety na raketoplánech, s. 454. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]