Josef František Fortin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef František Fortini
Portrét Josefa Fortina z Prokyšovy Alegorie stavitelství v letohrádku Bellaria v Českém Krumlově
Portrét Josefa Fortina z Prokyšovy Alegorie stavitelství v letohrádku Bellaria v Českém Krumlově
Narození19. února 1727
Český Krumlov
České královstvíČeské království České království
Úmrtí5. července 1762 (ve věku 35 let)
Český Krumlov
České královstvíČeské království České království
Povoláníarchitekt
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef František Fortini (19. února 1727 Český Krumlov[1]5. července 1762 Český Krumlov[2]) byl příslušník stavitelského rodu Fortini, syn schwarzenberského architekta Františka Jakuba Fortina a sám stavitel knížecího dvora v Českém Krumlově v době vlády knížete Josefa I. Adama ze Schwarzenbergu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef František Fortin se narodil roku 1727 v Českém Krumlově. Jeho otec František Jakub pocházel z původně vlašského rodu Fortini, jehož členové působili jako stavitelé v jižních Čechách a zvlášť ve službách knížat ze Schwarzenbergu. Jakub František Fortin se rozhodl pokračovat v řemesle svého otce a předků a po vyučení vstoupil do knížecích služeb u dvora v Českém Krumlově, kde po boku svého otce působil jako architekt.

Velmi brzy se však začal věnovat vlastním projektům. Již roku 1750 tak byl podle jeho plánů přestavěn zámeček Kvítkův dvůr v blízkosti zámku Český Krumlov a o rok později vypracoval plán nové lázeňské budovy v Dobré Vodě. Roku 1754 vystavěl novou kostelní věž v Chrobolech a ve stejném roce podal i návrh přestavby letohrádku Bellarie v Českém Krumlově, který ovšem nebyl realizován. Roku 1756 vyprojektoval plány přístavby jižního křídla zámku Červený Dvůr a do roku 1760 zde sjednotil vnější fasády. V roce 1758 se jako knížecí stavitel účastnil i stavebních úprav Minoritského kláštera v Českém Krumlově.

Josef František Fortin zemřel předčasně roku 1762 ve věku 35 let. Jeho dětí (Josef, Alois, Marie, Anna) se ujal jeho bratr Augustin, nicméně žádný z těchto potomků v rodovém řemesle nepokračoval a rod Fortini dále do dějin architektury v jižních Čechách smrtí Josefa Františka Fortina a posléze Františka Jakuba již nezasáhl.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]