John Lewis Partnership

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Lewis Partnership
Základní údaje
Datum založení20. září 1928
ZakladatelJohn Lewis
Adresa sídlaLondýn, Spojené království
Klíčoví lidéPaula Nickolds
Charakteristika firmy
Oblast činnostimaloobchod a velkoobchod
Dceřiné společnostiJohn Lewis
Waitrose & Partners
Identifikátory
Oficiální webwww.johnlewispartnership.co.uk
LEI213800JSUFNZLZLCVJ25
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Společnost John Lewis Partnership je společnost družstevního typu, vzniklá v roce 1864 a vlastněná britskými zaměstnanci. Provozuje obchodní domy John Lewis, samoobslužné supermarkety Waitrose a několik dalších služeb.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Společnost vlastní holdingem zastupujícím všechny jejich zaměstnance, označované za partnery, kteří mají vliv na způsob obchodování a také podíl na ročním zisku, který je obvykle znatelným přilepšením k jejich platu. Skupina je třetí největší soukromá společnost ve Spojeném království.[1]

John Lewis vyniká také tím, že v roce 2010 porazila jako nejlepší britský internetový prodejce v roce 2010, kdy porazila Marks & Spencer. Řetězec je tradičně zaměřený na vysokou kvalitu zboží a služeb a oslovoval výhradně střední a vyšší třídu nakupujících. V současnosti rozšířil záběr marketingové strategie na všechny typy zákazníků a uvedl na trh sortiment Value v prodejnách John Lewis a Essential ve Waitrose a zvětšila svůj obrat.

Toto Partnerství také obsluhuje webový supermarket Ocado vlastními značkami potravin Waitrose a vlastními značkami spotřebního zboží John Lewis.

Organizace Partnerství[editovat | editovat zdroj]

Každý zaměstnanec je partnerem v Partnerství (The John Lewis Partnership), a má možnost ovlivnit podnik prostřednictvím odvětvových fór, kde probíhá diskuze o místních záležitostech každého obchodu, a také prostřednictvím divizních rad.[2] Vrcholným orgánem je Rada Partnerství, do níž partneři volí nejméně 80 procent z 82 zástupců. Ostatní členy rady jmenuje předseda společnosti. Rady mají pravomoc jednat o jakýchkoli záležitostech a odpovídají za nekomerční for stránky podnikání: rozvoj společenských aktivit Partnerství a jeho charitativní činnost.

Rada partnerství dále volí pět ředitelů do správní rady (Partnership Board), která odpovídá za obchodní činnosti, a do které předseda jmenuje dalších pět členů. Zbývající dva členy správní rady jsou předseda a jeho zástupce.

Každý řadový partner má také otevřený kanál pro vyjádření svých názorů vůči nadřízeným a předsedovi.

Partnerství vydává vnitropodnikový časopis Noviny (The Gazette). Je to nejstarší vnitropodnikový zpravodaj ze všech dosud vycházejících v Británii. Partneři mohou psát anonymně dopisy oběma verzím časopisů na účet managementu holdingu.

Společenské aktivity[editovat | editovat zdroj]

Partnerství Johna Lewise má velice široký program sociálních aktivit pro své partnery včetně dvou velkých venkovských usedlostí s parkem, hřišti a tenisovými kurty, golfového klubu, jachtařského klubu s pěti jachtami a třemi venkovskými hotely poskytující ubytování partnerům na dovolenou. Partneři jsou také zapojeni do velmi žádaného penzijního programu, platí jim zaměstnanecké životní pojištění a mají štědrou dovolenou. Navíc po 25 letech služby ve společnosti partneři dostávají placenou šestiměsíční dovolenou, známou jako Long Leave (Dlouhé volno).

A nakonec, každý partner dostává výroční výkonnostní odměnu (bonus) – podíl na zisku. Počítá se jako procentně stejný podíl z platu pro každého od vrcholného vedení až po prodavače a skladníky. Bonus závisí na ziskovosti Partnerství za každý rok a od roku 2000 se pohybuje mezi 9 a 20 procenty ročního platu partnera.

V roce 1999 v reakci na propad zisku volali někteří partneři po uvolnění společného výpočtu bonusů a jejich převod na akcie na trhu. Kdyby se to prosadilo, každý partner by obdržel náhlou nadílku v průměru 100 tisíc liber (asi 3 miliony korun). Nakonec s touto myšlenkou nesouhlasila žádná z rad Partnerství a pouze jediný partner se vyslovil pro referendum o této záležitosti.[3]

Dlouhé roky platilo starosvětské pravidlo, že jen předseda smí psát zeleným inkoustem.[4] Údajně tato regule přišla z armády, kde směl zeleně psát výhradně nejvyšší velitel, aby byli podřízení schopní ve své korespondenci snadno zachytit tu jeho a přečíst ji ponejprv.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Lewis Partnership na anglické Wikipedii.

  1. Podle Sunday Times Top Track 100 v roce 2010.
  2. An eye for retail, People Management magazine, 16 July 2009 Archivováno 26. 7. 2009 na Wayback Machine. A human resources' view of the John Lewis Partnership
  3. John Lewis rules out float. BBC News. 20 September 1999. Dostupné online [cit. 6 May 2010]. 
  4. Hampson: never knowingly undersold. The Observer. 12 September 1999. Dostupné online [cit. 6 May 2013]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]