John Fabian

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John McCreary Fabian
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy americké
Datum narození28. ledna 1939 (85 let)
Místo narozeníGoose Creck, Texas, USA
Čas ve vesmíru13 dní 4 hodiny 3 minuty
Kosmonaut od16. ledna 1978
MiseSTS-7, STS-51-G
Znaky misí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John McCreary Fabian (* 28. ledna 1939 v Goose Crecku, Texas, USA)[1] je bývalý americký důstojník a astronaut, který se zúčastnil dvou letů s raketoplánem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole absolvoval University of Washington a Washington State University a po obhajobě zde získal doktorát letectví a astronautiky. Pak se stal asistentem profesora letectví na vojenské letecké akademii v Coloradu (Air Force Institute of Technology). Do týmu astronautů byl přijat v roce 1978, ale celých 15 let na svůj let čekal.[2].

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

120. člověkem ve vesmíru se stal 18. června 1983, když na palubě raketoplánu Challenger odstartoval z Floridy k šestidenní misi STS-7. Posádka byla v tomto složení: Robert Crippen, Frederick Hauck, John Fabian, Norman Thagard, Sally Rideová. Během letu vypustili dvě družice a jednu zas později několikrát cvičně zachytili a nakonec se s ní vrátili na Zemi.

Podruhé letěl na sedmidenní misi STS-51-G na jaře roku 1985 na palubě Discovery. Posádka raketoplánu byla: Daniel Brandenstein, John Creighton, Steven Nagel, John Fabian, Shannon Lucidová, francouzský astronaut Patrick Baudry a synovec saúdskoarabského krále, princ Sultan Al-Saud. Vypustili na orbitě celou řadu družic - Spartan 1, Morelos 1A, Arabsat 1B ,Telstar 3D. Provedli také experimenty pro program Hvězdných válek.

Oba lety měly start na Floridě, mys Canaveral, přistání na základně Edwards v Kalifornii. Během obou svých letů strávil ve vesmíru 13 dní.

Po letech[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 byl prezidentem společnosti Analytic Services, Inc. (ANSER), ve městě Arlington.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-specialisté USA, s. 361. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti-kandidáti vybraní v USA v roce 1978, s. 458. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]