Johannes Junius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johannes Junius
Narození1573
Nieder-Weisel
Úmrtí6. srpna 1628 (ve věku 54–55 let)
Bamberk
Příčina úmrtíupálení na hranici
Povolánístátní úředník
Funkcestarosta
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Johannes Junius (15736. srpna 1628 popraven za čarodějnictví) byl purkmistr v Bambergu, který se proslavil tím, že napsal dopis z vězeňské cely v okamžiku, kdy očekával popravu za čarodějnictví. Tento dopis je historicky velmi cenný, neboť ukazuje metody, které katolická církev i světské soudy používaly k vynucení přiznání na lidech obžalovaných z čarodějnictví.

J. Junius se stal purkrabím Bamberku v roce 1608 a byl jím až do svého uvěznění v roce 1628, kdy byl zapleten do procesů s čarodějnicemi, které byly součástí tzv. honu na čarodějnice, který v Evropě rozpoutala katolická církev. Ze soudních spisů vyplývá, že Johannes Junius svoji vinu popíral, přiznal se až poté, co byl podroben tortuře za pomocí palečnice a dalšímu mučení. 5. června byl nucen přiznat, že se účastnil čarodějnických akcí, že chtěl zabít své děti a že spálil hostii. Ačkoli nechtěl falešně udávat další lidi, byl k takovému jednání dalším mučením přinucen.

Krátce před popravou – 24. července – se mu podařilo napsat dopis dceři Veronice, ve kterém vysvětluje, jak vše bylo a ve kterém se s ní loučí, neboť ví, že bude popraven. Dopis byl propašován strážným z vězení.

Z celého soudu, v němž byl obviněn a posléze i odsouzen, je zřejmý vliv knihy Kladivo na čarodějnice (Malleus maleficarum), který se projevil zejména v obviněních, kde je kladen velký důraz na sexuální stránku věci, zároveň i zde platí zjevná převaha odsouzených žen – J. Junius byl souzen až po své ženě, která byla popravena za čarodějnictví o něco dříve.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Čarodějky a čarodějnictví ISBN 80-7161-043-7
  • Bedřich Šindelář: Hon na čarodějnice