Joseph McClelland

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Joe McClelland)
Joseph McClelland
Narození5. dubna 1909
Úmrtí20. století
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Granada Relocation Center, Amache, Colorado

Joseph H. McClelland (někdy také Joe McClelland; 5. dubna 1909 Ft. Collins, Colorado – ?) byl americký fotograf. Fotografoval hodně v amerických internačních táborech, jako například relokační centrum Granada v Amache, ve státu Colorado.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval žurnalistiku na koloradské univerzitě University of Missouri. Krátce po vydání Executive Order 9066 v únoru 1942 byl najat společností War Relocation Authority, což byl orgán odpovědný za internaci a stěhování japonských Američanů během druhé světové války. Do Denveru přijel v červenci 1942, kde zůstal několik týdnů a pak byl přidělen do relokačního centra Amache poblíž koloradského města Granada. Zůstal tam až do 15. dubna 1945, kdy rezignoval a zaujal pozici Colorado State University.[1]

V Amache byl zodpovědný za dokumentaci táborové činnosti. Měl na starosti distribuci informací v rámci Centra prostřednictvím Granada Pioneer a informace, které se objevily v tisku. Jeho povinností bylo také zaznamenávat každodenní život v táboře. V Amache žil se svou manželkou, která pracovala v táboře jako učitelka.[1]

Několik set jeho negativů je spravováno v archivu National Archives and Records Administration, spadají do kategorie public domain a jsou k dispozici na úložišti obrázků Wikimedia Commons.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. archives.auraria.edu [online]. [cit. 2012-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-27. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]