Jožef Stefan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jožef Stefan
Narození24. března 1835
Celovec, Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí7. ledna 1893 (ve věku 57 let)
Vídeň, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Povolánímatematik, fyzik, básník, akademik, spisovatel a profesor
Alma materVídeňská univerzita
Tématafyzika
Významná dílaStefanův-Boltzmannův zákon
Stefanova-Boltzmannova konstanta
OceněníLiebenova cena (1865)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jožef Stefan (24. března 1835, Celovec7. ledna 1893, Vídeň) byl rakouský fyzik, matematik a básník slovinské národnosti.

Vystudoval gymnázium v rodném Klagenfurtu, později matematiku a fyziku na univerzitě ve Vídni, kde od roku 1858 přednášel. V roce 1863 se zde stal profesorem vyšší matematiky a fyziky, v letech v letech 1869–1870 děkanem filozofické fakulty, v letech 1876–1877 rektorem celé univerzity. Roku 1866 se stal ředitelem Ústavu experimentální fyziky ve Vídni.[1]

Roku 1879 definoval tzv. Stefanův–Boltzmannův zákon (intenzita záření absolutně černého tělesa roste se čtvrtou mocninou termodynamické teploty zářícího tělesa). Zákon nese jméno i Stefanova žáka Ludwiga Boltzmanna, neboť ten roku 1884 definici svého učitele rozšířil. Za pomoci tohoto zákona se Stefan pokusil vypočíst teplotu na povrchu Slunce, určil ji na 5430 °C. Šlo o první vědecký výpočet teploty na Slunci. V chemii je též znám Stefanův tok, v matematice tzv. Stefanův problém (jak popsat rozložení teploty v homogenním prostředí, které prochází fázovou změnou – např. voda, která mrzne; řeší se za pomoci parciální diferenciální rovnice).

Po celý život psal též básně ve slovinštině.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Josef Stefan facts, information, pictures | Encyclopedia.com articles about Josef Stefan. www.encyclopedia.com [online]. [cit. 2018-06-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]