Jmenuji se Sam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jmenuji se Sam
Původní názevI Am Sam
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka127 min
Žánryfilmové drama
film o soudním procesu
filmová komedie
ScénářKristine Johnson
RežieJessie Nelson
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSean Penn
Michelle Pfeifferová
Dakota Fanningová
Dianne Wiestová
Loretta Devine
… více na Wikidatech
ProdukceMarshall Herskovitz
Edward Zwick
Richard Solomon
HudbaJohn Powell
KameraElliot Davis
StřihRichard Chew
Výroba a distribuce
Premiéra3. prosince 2001
9. května 2002 (Německo)
Produkční společnostBedford Falls Productions
DistribuceNew Line Cinema
Netflix
Rozpočet22 mil. $
Tržby97,8 mil. $
Jmenuji se Sam na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jmenuji se Sam (I Am Sam) je filmové drama režisérky Jessie Nelson z roku 2001 o mentálně zaostalém muži jménem Sam, kterému soudy chtějí odebrat jeho dceru Lucy. Celých 132 minut o lásce, přátelství a boji otce a dcery, kteří se nechtějí nechat rozdělit. V hlavních rolích se představil Sean Penn, Dakota Fanning a Michelle Pfeifferová.

Sean Penn byl za roli Sama nominován na Oscara.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Sam Dawson je dospělý muž, který je však mentálně na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně, kde rovná v krabičce cukry a utírá stoly. I když se to může jevit jako podřadná práce, tak on je v ní spokojený. Se všemi dobře vychází a zákazníci jsou na něj milí. Jednou u sebe ubytuje bezdomovkyni a ta mu porodí dceru Lucy, ihned poté ale od Sama uteče. Sam Lucy vychovává, stará se o ni a spolu se svými, také mentálně zaostalými, přáteli se jí snaží udělat šťastnou. Vše jde zpočátku dobře, ale Sam je zvyklý na své stereotypy a občas výchovu nezvládá. V takových chvílích mu pomáhá žena, která bydlí v protějším bytě-Annie, která ale již několik let nevyšla ze svého bytu. Když je Lucy sedm let, začíná být chytřejší než její otec. Všimnou si toho ve škole, mají pocit, že Lucy schválně zaostává jen aby nepřekonala svého otce. Upozorní na tuto skutečnost sociální pracovníky a začíná soudní kolotoč. Na oslavě Luciiných narozenin je odvedena sociální pracovnicí a jsou se Samem od sebe odloučeni. Soud rozhodne, že Lucy půjde do náhradní péče a Sam se proti tomuto rozhodnutí snaží bojovat.

Najme si právničku Ritu (Michelle Pfeifferová), která je velice arogantní, namyšlená a upjatá, ale aby se předvedla v práci, obhajuje ho pro bono (tedy zdarma). Časem se se Samem spřátelí a začíná se měnit. Radí Samovi jak vypovídat u soudu, také ale potřebují nějaké svědky. Těmi se stávají právě Samovi mentálně zaostalí přátelé a po dlouhém přemlouvání i Annie. Sam ale tlak soudu nevydrží a Lucy je definitivně přiřazena k náhradní rodině.

Sam se s tím ale nehodlá smířit. Najde si lepší práci a přestěhuje se blíž k Lucy. Když to jeho dcerka zjistí, začne každou noc utíkat za ním. Manželé, u kterých žije a kteří by ji chtěli adoptovat, s tím nesouhlasí a snaží se jí v tom bránit. Postupně ale zjistí, že je to zbytečné a že Lucy a Sam jsou neoddělitelní. Proto se rozhodnou, že bude lepší když Lucy bude u Sama a Sam naopak požádá onu ženu, aby mu s výchovou pomohla, protože Lucy potřebuje matku. A tak nakonec všechno končí happy endem.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Sean Penn Sam Dawson
Dakota Fanning Lucy Dawsonová
Michelle Pfeifferová Rita Harrison Williamsová
Dianne Wiest Annie Cassellová
Loretta Devine sociální pracovnice
Richard Schiff Pan Turner
Laura Dern Randy Carpenter
Brad Silverman Brad
Joseph Rosenberg Joe
Dennis Fanning Vice Cop[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.imdb.com [online]. [cit. 2009-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]