Jiří Tomášek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o českém houslistovi. O českém básníkovi pojednává článek Jiří Tomášek (básník).
Prof. Jiří Tomášek
Základní informace
Narození27. září 1942
Plzeň
Úmrtí14. prosince 2017 (ve věku 75 let)
Praha
Povoláníhouslista
Nástrojehousle
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Tomášek (27. září 1942 Plzeň14. prosince 2017[zdroj⁠?] Praha) byl český houslista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval na Pražské konzervatoři u Zdeňka Kolářského a Ivana Kawaciuka a na Akademii múzických umění u Marie Hlouňové a Josefa Suka.

Je laureátem mezinárodní houslové soutěže ve Vídni 1967. V letech 19681979 byl koncertním mistrem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. V letech 19791989 byl členem Českého tria (s Josefem Páleníčkem a Sašou Večtomovem). Od roku 1976 je profesorem houslové hry na Akademii múzických umění v Praze. Vyučoval rovněž na Mezinárodní akademii Yehudi Menuhina ve Švýcarsku a na Michiganské státní univerzitě v USA. Od roku 1986 vede mistrovské kurzy ve Finsku, v USA, Rakousku, Japonsku, Německu i v dalších zemích. Uskutečnil premiéru řady děl soudobých českých autorů a mj. je i prvním českým interpretem 1. koncertu pro housle a orchestr Dmitrije Šostakoviče.

Mnoho skladeb také nahrál na gramofonové desky (Supraphon, Panton, Harmonia Mundi, Col Legno). Mnohokrát byl členem porot mezinárodních houslových soutěží (Pražské jaro, Wieniawského soutěž v Poznani, Concertino Praga). Během svého pedagogického působení vychoval řadu vynikajících houslistů (Pavel Eret, Igor Karško, Peter Sklenka ad.).

Hudební projev[editovat | editovat zdroj]

Jako hráč upoutával ušlechtilým komorním projevem, vytříbeným citem pro styl skladby a kultivovaným tónem.[zdroj⁠?] Vedle klasického houslového repertoáru se soustavně věnoval i provádění skladeb soudobých autorů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]