Jitrocel chudokvětý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJitrocel chudokvětý
alternativní popis obrázku chybí
Jitrocel chudokvětý (Plantago uliginosa)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodjitrocel (Plantago)
Binomické jméno
Plantago uliginosa
F.W.Schmidt, 1791
Synonyma
  • Plantago major subsp. intermedia
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jitrocel chudokvětý (Plantago uliginosa) je vlhkomilný druh rodu jitrocel který je v České republice poměrně hojný a často je zaměňován za podobný druh jitrocel větší do jehož komplexu druhů (Plantago major agg.) patří.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh roste, mimo nejsevernějšího území, téměř po celé Evropě a jeho areál původního výskytu sahá i západní Sibiře, Střední Asie, Íránu i do severozápadní Afriky. Druhotně byl lidmi rozšířen téměř do celého světa. V Česku roste jitrocel chudokvětý na celém území, převážně v nižších a středních polohách a nejvíce v rybničních oblastech na jihu Čech a Moravy.[1][2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Druh je vlhkomilný, roste na bahnitých i písčitých březích stojatých vod i obnažených rybničních dnech, prameništích, okrajích cest, na podmáčených loukách a pastvinách, zamokřených polích i ve vlhkých zahradách. Potřebuje vlhké, výživné, na vápník chudé půdy které mohou být písečné, hlinité i jílovité. Nevadí mu ani mírné zasolení. Vyskytuje se od planárního stupně do nadmořské výšky okolo 500 m. Je to poměrně málo konkurenčně zdatný druh a obvykle roste na místech s prořídlou vegetací.[1][2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlina zpravidla s jednou přízemní listovou růžici o průměru 10 až 30 cm která vyrůstá z krátkého oddenku s početnými tlustými kořeny. Na úživných půdách je růžice tvořena i třiceti listy které mají podlouhlé až široce vejčité čepele schopné dorůst do velikosti 25 × 20 cm. Měkké bylinné listy s dlouhými řapíky jsou poléhavé, vystoupavé nebo vzpřímené. Na bázi jsou klínovité a pozvolna se zužují do řapíku, na konci jsou tupě špičaté a po obvodě celokrajné nebo různě hluboko nepravidelně zubaté. Světlezelené až žlutozelené listy jsou na líci řídce a na rubu zpravidla jemně chlupaté a mají tři až devět výrazných podélných žilek.

V růžici vyrůstá jeden až dvacet poléhavých, vystoupavých nebo řidčeji vzpřímených stvolů dlouhých 5 až 25 cm, někdy jsou tyto krátce chlupaté. Na vrcholu stvolu se vytváří téměř stejně dlouhé válcovité klasovité květenství s hustě nahloučenými drobnými květy. Čtyřčetné, bělavé, zelenožluté až hnědavé květy vyrůstají z paždí drobných listenů. Jejich kalich je hluboce členěný. Z korunní trubky rostou čtyři světle žluté tyčinky. Květy rozkvétají od června do září, opylovány jsou hlavně větrem. Ploidie druhu je 2n = 12.

Plodem je vejčitá až kuželovitá tobolka pukající v dolní třetině, oddělovací štěrbina je zakrytá trvalým kalichem. V tobolce bývá obvykle 12 až 25 mnohohranných tmavohnědých až černých, asi 1 mm velkých semen s jamkami na povrchu.[1][2][3][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

západoevropských zemích bývá jitrocel chudokvětý hodnocen pouze jako poddruh jitrocele většího a je často uváděn pod jménem Plantago major subsp. intermedia.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c MRÁZEK, Tomáš. BOTANY.cz: Jitrocel chudokvětý [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 01.12.2013 [cit. 2014-11-09]. Dostupné online. 
  2. a b c d HRONEŠ, Michal. Natura Bohemica: Jitrocel chudokvětý [online]. Natura Bohemica, Olomouc, rev. 22.08.2010 [cit. 2014-11-09]. Dostupné online. 
  3. a b KOBRLOVÁ, Lucie. Portál české flory: Květena: Jitrocel chudokvětý [online]. PřF, Univerzita Palackého, Olomouc [cit. 2014-11-09]. Dostupné online. 
  4. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia. Flóra Slovenska V/2: Skorocel barinný [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1997 [cit. 2014-11-09]. S. 562–564. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-10. ISBN 80-224-0481-0. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]