Jitka Schneiderová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MgA. Jitka Schneiderová
Jitka Schneiderová (2019)
Jitka Schneiderová (2019)
Narození23. března 1973 (51 let)
Znojmo
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materDivadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze
ChoťDavid Švehlík (2004–2012)
DětiSofie Anna (* 2006)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jitka Schneiderová [šnajdrová] (* 23. března 1973 Znojmo) je česká herečka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Původně nechtěla být učitelkou, přesto vystudovala střední pedagogickou školu. Díky svému hudebnímu a pohybovému nadání se rozhodla věnovat umění. V roce 1995 vystudovala muzikálové herectví na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.[1] Již během studia hostovala v Městském divadle Brno a objevila se v původních českých muzikálech v Brně i Praze. Dostala nabídku do Divadla bratří Mrštíků a začala studovat na DAMU, kde ji učil třeba Jan Kačer.

V Praze vystřídala několik divadel, stálé angažmá získala až v roce 1996 ve Studiu Ypsilon. Po sedmi letech se rozhodla opustit stálé angažmá a odešla na volnou nohu. Díky tomu se například objevila na pražských letních shakespearovských slavnostech, kde účinkovala v Králi Learovi.

Začala se objevovat také v televizi. Pro TV Nova natočila sitcom Nováci, pro Českou televizi pak několik pohádek, např. Zkřížené meče. Objevila se také v seriálu Arrowsmith. Popularitu jí přinesla hlavní role Hanky ve snímku Davida Ondříčka Samotáři. Hlavní roli získala také v pohádce Václava Vorlíčka Jezerní královna. V roce 2006 si zahrála učitelku Alici v komedii Jak se krotí krokodýli. Objevila se také v seriálech Letiště, Černá sanitka, Přešlapy, Pojišťovna štěstí V.

Jejím bývalým manželem je herec David Švehlík, kterému v roce 2006 porodila dceru Sofii Annu. Rozvedli se v roce 2012.

V roce 2015 se zúčastnila taneční soutěže StarDance, ve které se umístila na druhém místě. Tančila s Markem Dědíkem. Porazila ji Marie Doležalová, která tančila s Markem Zelinkou.

V roce 2023 se objevila v roli exmanželky v seriálu TV Nova, Táta v nesnázích.[2]

Role[editovat | editovat zdroj]

Zleva: Jitka Schneiderová, Markéta Procházková, Václav Noid Bárta v kostýmech z muzikálu Bonnie & Clyde, uváděném v Hudebním divadle Karlín (2016)

Film[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vivat academia. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 1997. Dostupné online. S. 160. 
  2. Táta v nesnázích - Sledujte celé díly online | Voyo. voyo.nova.cz [online]. [cit. 2023-08-30]. Dostupné online. 
  3. Seznamte se! Tohle jsou ženy Petra Hory z Táty v nesnázích | TV Nova. tv.nova.cz [online]. 2023-08-17 [cit. 2023-08-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]