Jindřich Veselý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O československý komunistickém politikovi, historikovi a diplomatu (1906–1964) pojednává článek Jindřich Veselý (politik).
Dr. Jindřich Veselý
Jindřich Veselý (cca 1939)
Jindřich Veselý (cca 1939)
Narození15. července 1885
Bavorov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí19. září 1939 (ve věku 54 let)
České Budějovice
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánípedagog, publicista, historik, spisovatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Veselý (15. července 1885 Bavorov[1]19. září 1939 České Budějovice[2]) český pedagog, loutkářský badatel, publicista, autor loutkových her. První prezident Mezinárodní loutkářské organizace UNIMA, předseda "Loutkářského soustředění" při Masarykově lidověvýchovném ústavu, ředitel Zátkova státního reálného gymnázia v Českých Budějovicích.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Jindřich Veselý vyučoval na Zátkově státním reálném gymnáziu v Českých Budějovicích, kde pak působil v letech 1935–1939 jako ředitel[3] Přispěl zakladatelskou měrou k poznání českého loutkářského umění, organizoval výzkum, výstavy a loutkářská setkání. Spoluzakládal Český svaz přátel loutkového divadla a od roku 1912 pro něj redigoval a vlastním nákladem v Chocni vydával časopis Loutkář, nejstarší loutkářské periodikum na světě, které vychází dodnes. Za přispění Jindřicha Veselého byla v roce 1912 založena sériová výroba loutek pro rodinná loutková divadélka, známá pod názvem Alšovo loutkové divadlo. Výroby se ujal A. Münzberg.

Jindřich Veselý často navštěvoval představení lidových, profesionálních i amatérských loutkových divadel. Své poznatky z představení a ze setkání s loutkáři, publikoval často v časopise Loutkář. Usiloval nejen o rozvoj a modernizaci loutkového divadla, předávání zkušeností, ale i zachování národních kulturních tradic v loutkovém divadle.

Počátkem 20. století mělo loutkové divadlo v Čechách historii více než 200 let. Svou upřímnou snahou si Veselý získal důvěru pokračovatelů starých loutkářských rodů, kteří mu dávali k otištění či k opisu staré divadelní hry upravené pro loutková divadla, nejrůznější materiály z historie jejich divadel, fotodokumentaci a návody jak účelně některé věci předvádět na loutkovém scéně.

Veselý si velmi vážil práce lidových loutkářů z povolání. Uznával jejich zásluhy o položení základů loutkového divadla a šíření národní kultury napříč celou zemí. Historii některých loutkářských rodů, jejichž umění obdivoval, otiskl rovněž v časopise Loutkář. Například je v časopise podrobněji rozebrána historie rodů Kopeckých, Kaiserů, Nováků a Mejsnerů. V roce 1927 spolupracoval s Rudolfem Kaiserem a jeho rodinou při přípravě a přednesu loutkové hry Faust do rozhlasu. Při vysílání hry se úvodního slova ujal Jindřich Veselý. Samotnou hru přednesl Rudolf Kaiser s rodinou.

Svou osobností, přehledem v oboru loutkového umění, organizačními schopnostmi a jazykovým vybavením působil jako organizátor loutkářských výstav. Tyto výstavy neměly do té doby ve světě obdoby. Na loutkářské výstavě v květnu 1929, jejímž hlavním organizátorem byl Jindřich Veselý, se sešli delegáti z Belgie, Bulharska, Francie, Jugoslávie, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska a Sovětského svazu. Během této výstavy, 20. května 1929, byla na podnět francouzského delegáta, vydavatele bibliofilských loutkářských tisků a maňáskáře Paul Jeanne, založena mezinárodní loutkářská organizace UNIMA. Jindřich Veselý byl zvolen jejím prvním úřadujícím prezidentem. Na IV. kongresu UNIMA v Lublani v roce 1933 se čeština stala třetím jednacím jazykem UNIMA (vedle francouzštiny a němčiny) a J. Veselý čestným prezidentem. Výkonným prezidentem se stal Josef Skupa a generálním sekretářem dr. Jan Malík.

V roce 1947 byl J. Veselý Masarykovým lidověvýchovným ústavem vyznamenán Za zásluhy o československé loutkářství in memoriam. Jeho časopisy stále slouží ke studiu loutkového umění.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1933 se za zásluhy stal čestným prezidentem Mezinárodní loutkářské organizace UNIMA
  • V roce 1947 byl za zásluhy o československé loutkářství posmrtně vyznamenám diplomem uděleným Loutkářským soustředěním při Masarykově lidovýchovném ústavu[4]
  • Od roku 2016 je české a slovenské loutkářství zapsáno na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Dr. Jindřich Veselý se jako první významně podílel na zdokumentování tradic a vývoje českého i slovenské loutkového divadla.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční zápis narození (1. shora)
  2. HRUŠKA, E. A. Otcové českých pimprlat/Veselý Dr. Veselý. Národní listy. 8. 10. 1939, s. 9. Dostupné online. 
  3. gymnázia | ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC. encyklopedie.c-budejovice.cz [online]. [cit. 2019-03-22]. Dostupné online. 
  4. Noví nositelé diplomů LS za zásluhy o československé loutkářství. Loutková scéna. 15.12.1947, roč. 1947/1948, čís. 4, s. 64. Dostupné online. 
  5. VESELÝ, Dr. Jindřich. Kašpárek a princezna. Choceň: Tiskárna „Loutkáře“ v Chocni, 1920?. (Knihovna českých loutkářů; sv. 13). 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PLETZER, Karel. Jindřich Veselý : historik a organizátor českého loutkářství. Vodňany: Městské muzeum a galerie, 1985. 
  • CÍFKA, Stanislav. Jindřich Veselý : tvůrce moderního českého loutkářství. České Budějovice: Jihočeské nakladatelství, 1986. (Postavy jihočeské kulturní minulosti). 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]