Jiří Wimmer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Wimmer
Narození21. září 1943
Protektorát Čechy a Morava Praha
Úmrtí25. ledna 2001 (ve věku 57 let)
Česko Praha
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Aktivní roky1965–2001
ChoťMercedes Wimmerová
DětiMichaela Wimmerová
PříbuzníVladimír Wimmer (bratr)
Alena Wimmerová (sestra)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Wimmer (21. září 1943 Praha25. ledna 2001 Praha) byl český herec, komik, básník, kreslíř a hudebník.

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Jiří Wimmer, přezdívaný „Klobouk“, byl mnohostranně nadaný muž s výrazným komediálním talentem. Psal básně, měl pěvecké a hudební nadání, vymýšlel a kreslil anekdoty a rád sportoval, miloval tenis.

Po absolutoriu na pražské DAMU v roce 1965 (jeho spolužákem a kamarádem byl herec Vladimír Pucholt) získal své první divadelní angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde působil v letech 19651970 a vytvořil řadu vážných divadelních rolí. Souběžně hrál v někdejším ostravském divadle malých forem Waterloo, dva roky působil v ostravském Státním divadle.

Později přešel do Prahy, kde společně s Janem Valou uváděl koncerty skupiny Rangers - Plavci. Vystupoval i v libereckém a pražském Divadle Ypsilon, v 90. letech hrál v Prozatímním divadle Františka Ringo Čecha a v Divadle Jiřího Grossmanna.

Proslavil se mj. společně se zpěvákem Karlem Černochem, s nímž vytvořil komickou dvojici a vystupoval na estrádách i v Československé televizi v pořadu Ring volný a Možná přijde i kouzelník. Hrál také ve Směšném divadle svého blízkého přítele Luďka Soboty.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Byl dvakrát ženatý a dvakrát rozvedený. Téměř po celý svůj život trpěl silnými depresemi a psychickými problémy, třikrát se neúspěšně pokusil o sebevraždu, několikrát se léčil z alkoholismu v protialkoholní léčebně.[1] V 80. letech měl těžkou autonehodu, když usnul za volantem a naboural do stromu.[zdroj⁠?]

Zemřel tragicky 25. ledna 2001, když v pražských Dejvicích pod vlivem alkoholu přelézal zábradlí na Vítězném náměstí, kde jej srazil autobus.[2]

Filmografie, výběr[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]