Jiří Pelikán (šachista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Pelikán
Narození23. dubna 1906
Častolovice
Úmrtíčerven 1984 (ve věku 78 let)
Chacabuco
Titulymezinárodní mistr (1965)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří (Jorge) Pelikán (23. dubna 1906 Častolovice[1] – červenec 1984 Chacabuco, Argentina) byl česko-argentinský šachista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ve třicátých letech se Pelikán účastnil řady evropských šachových turnajů. Na turnaji v Poděbradech v roce 1936 se mu povedlo uhrát remizu s někdejším šachovým velmistrem Alexandrem Alexandrovičem Aljechinem. Mimo jiné Pelikán také reprezentoval Československo na třech šachových olympiádách: v roce 1935 ve Varšavě, kdy na turnaji dosáhl druhého nejlepšího individuálního výsledku, v roce 1937 ve Stockholmu a v roce 1939 v argentinském Buenos Aires.[2] Účastnil se také neoficiální šachové olympiády v Mnichově v roce 1936.[3]

Po vypuknutí druhé světové války se rozhodl, stejně jako řada dalších hráčů (například Mieczysław Najdorf, Erich Eliskases či týmový kolega Karel Skalička-Mitovský[4]), zůstat v Argentině. Usadil se ve městě Chacabuco v provincii Buenos Aires. Pravidelně se účastnil argentinských šachových turnajů a brzy se stal předním argentinským šachistou. Vyhrál první argentinský koršach.[5] V roce 1965 mu FIDE udělila titul Mezinárodní mistr.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jorge Pelikan na německé Wikipedii.