Jiří Máška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Máška
Narození2. listopadu 1955 (68 let)
Ražice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř a sochař
PodpisPodpis
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Máška (* 2. listopadu 1955, Ražice) je český malíř. V roce 1983 emigroval do USA. Vystavoval v Hongkongu, New Yorku, Paříži, Seattlu, Los Angeles. Na honduraském ostrově Roatán, kde žil od roku 1997, postavil a provozoval pivovar. Vytvořil zde funkční repliky dvou starých plachetnic.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jiří Máška se narodil 2. listopadu 1955 v obci Ražice nedaleko Písku. Dědeček Václav Brož u něho již v dětství objevil zálibu v malování. Malému chlapci se do jeho deseti let věnoval dědův přítel, malíř Václav Říhánek. Jiří začal chodit do „umělecké školy“ ve Strakonicích. Do šestnácti let se učil malovat u akademického malíře Jiřího Rejžka. V Praze vystudoval čtyřletý grafický obor u profesora Janocha.[2] Po maturitě na střední škole začal pracovat jako vedoucí propagace v Parku kultury a oddechu v Českých Budějovicích.[3] Věnoval se malování obrazů. S několika přáteli, malíři a sochaři, uspořádal v roce 1983 výstavu své tvorby. Pro současnou kulturní scénu byla jejich tvorba nepřijatelná. Po zrušení výstavy a propuštění ze zaměstnání emigroval Jiří Máška do Rakouska a následně do USA. Pracoval na rybářské lodi na Aljašce. Po půl roce práce na lodi si vydělal peníze a založil s kamarádem, také emigrantem, reklamní a grafickou firmu.[1]

Ve studiu malířství pokračoval na Everett Community College u profesora Hansona ve Washingtonu. Vystavoval obrazy v Jackson Street Gallery v Seattlu. Reakce odborné i laické veřejnosti byly pozitivní. Uspořádal výstavy v Los Angeles, New Yorku a Vancoveru.[2]

V roce 1991 se vrátil do České republiky, ale jeho představy o svobodném životě v Česku se nesplnily. V roce 1994 se vrátil do USA. Od roku 1999 žil na ostrově Roatán. Na ostrově postavil pivovar, věnoval se obchodu a stavěl repliky starých plachetnic. Postavil například Černou perlu, piráta Henry Morgana, také Santa Mariu, hlavní loď flotily Kryštofa Kolumba.

Je potřetí ženatý a má tři syny.[4] V roce 2022, s ohledem na zdraví maminky, žije v České republice.[1]

Umělecká tvorba a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Jiří Máška bývá řazen do skupiny abstraktních expresionistů.[5] Na základě výstavy v Pekingu v roce 2016 a 2017 dostal pozvání na uspořádání výstavy v Hongkongu, v Muzeu moderního umění a v prestižní galerií v centru Hongkongu, White Cube Gallery.

V roce 2018 získal Cenu za výtvarnou tvorbu a přínos modernímu umění od francouzské galerie Circle Faundation for Art v Lyonu. Ve stejném roce získal Hlavní cenu za malbu (Certifikate of excellence) v mezinárodní umělecké soutěži ARTAVITA v Miami.

V roce 2019 byl vybrán komisí vídeňského muzea MAMAG do „knihy umělců“ ART BOOK. Jako jediný český zástupce patří mezi umělce, kteří ovlivňují světové trendy v umění.

Umělecká společnost Art Production Corporation v New Yorku umístila Máškovy obrazy a sochy na své webové stránky.[6][7]

Dlouholetý sběratel Máškových prací Pavel Diviš osvětlil v roce 2017 jeho tvorbuː[8]

Jeho obrazy visí v mnoha galeriích po celém světě („Komunista na kole“ byl opakovaně zapůjčován do Musea of Modern Art v N.Y.). Jen letos již vystavoval v Bruselu, Košicích, New Yorku, Pekingu a po skončení této výstavy jede vystavovat do Bologne, kam byl vybrán jako jeden z dvanácti nejzajímavějších současných umělců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c MÁŠKA, Jiří. Všechno v životě dělám naplno, ale potřebuju svobodu. ČD pro vás, reklamní magazín národního dopravce. Roč. XIV., čís. 5, s. 36–37. 
  2. a b Životní cesta. www.maskaart.com [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  3. www.knizecidvur.cz [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  4. Máška Jiří. estarozitnosti.cz [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  5. Vernisáž Fata Morgana: Jiří Máška (obrazy) a Tomáš Havlík (sochy) [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  6. Obrazy v aukci | Jiří Máška. www.obrazyvaukci.cz [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  7. Výstavy a ocenění. www.maskaart.com [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  8. Malíř Jiří Máška vystavuje současně v Praze a Českých Budějovicích. www.novinky.cz [online]. [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]