Jiří František Chaloupecký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří František Chaloupecký
Jiří František Chaloupecký
Jiří František Chaloupecký
Narození28. února 1890
Dolní Počernice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí10. dubna 1922 (ve věku 32 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Povolánížurnalista, organizátor maninské spartakiády
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří František Chaloupecký (28. února 1890 Dolní Počernice[1]10. dubna 1922 Praha[2]) byl sociální demokrat, železničář, zakladatel levicové Federace dělnických tělovýchovných jednot a iniciátor Maninské spartakiády. Kromě jím vymyšleného názvu „spartakiáda“ byl i autorem pozdravu „Práci čest“.[3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny železničního zřízence a na železnici později byl zaměstnán. Při zaměstnání vystudoval a roku 1914 složil maturitní zkoušku. Zajímalo ho esperanto a v roce 1911 založil při sociální demokracii Dělnické hnutí esperantské. Do esperanta přeložil Internacionálu. Později se stal aktivním funkcionářem železničních odborů. Před vypuknutím I. světové války založil monistický svaz a Svaz proletářských bezvěrců. Zapojil se do dělnické tělocvičné jednoty,[4] od té se ale v roce 1921 odtrhnul.

Po válce[editovat | editovat zdroj]

V roce 1920 došlo k roztržce uvnitř Svazu dělnických tělovýchovných jednot. Levicově smýšlející část jednot se odtrhla a 8. května 1921 v Národním domě na Vinohradech vytvořila Federaci dělnických tělovýchovných jednot (FDTJ). Chaloupecký, který název Federace navrhl, se stal jejím místopředsedou i inicioval zorganizování I. dělnické spartakiády na Maninách. Byl v té době velmi aktivní v tisku, dokázal burcovat dělnictvo a spartakiáda za účasti 100 000 diváků a desítek tisíc cvičenců byla v létě 1921 na Maninách uspořádána.

Pamětní deska Jiřího F. Chaloupeckého v Dolních Počernicích

Pracoval až do svého skonu na Ředitelství státních drah v Praze. Zemřel na tuberkulózu dne 10. dubna 1922 v nemocnici u Milosrdných bratří v Praze ve věku 32 let a jeho pohřeb se stal dělnickou a komunistickou manifestací. Dva dny po smrti mu byly doručeny poukazy na léčení u moře. [5]

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Stal se prvním redaktorem časopisu Výboj, jenž patřil FDTJ a byl řízen jejím ústředím. Byl zakladatelem a redaktorem edice „Ilustrované přednášky pro samouky“.

Napsal několik nevelkých brožur:

  • Bedřich Engels – život a dílo
  • Jak se vzdělávat bez učitele
  • Co je hmota
  • Koloběh sil a hmot v živém těle
  • Řečnická technika (pod pseudonymem Ant. Knoblocht) [5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu
  3. HONZÍK, Miroslav. Praha 1921: Vzpomínky, fakta, dokumenty. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1980. 180 s. Kapitola Od Letné k Maninám, s. 136–143. 
  4. MUCHA, Vilém. Dějiny dělnické tělovýchovy v Československu. Praha: Olympia, 1975. Kapitola Jiří František Chaloupecký, s. 79. 
  5. a b Dějiny dělnické tělovýchovy, str. 82

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]